SONDAJ. Peste o treime dintre companiile din România și-au pierdut mai bine de jumătate dintre clienți

Redactor:
Gândul
SONDAJ. Peste o treime dintre companiile din România și-au pierdut mai bine de jumătate dintre clienți
Peste o treime dintre companiile din România și-au pierdut mai bine de jumătate dintre clienți. Sursa foto: Shutterstock

Mai bine de o treime dintre IMM-uri declară că cifra de afaceri pe durata epidemiei a scăzut la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, iar peste 34% dintre firme și-au pierdut mai mult de 50% dintre clienți.

De asemenea, mai mult de jumătate (54%), consideră că există și beneficii care pot fi extrase din parcurgerea acestei perioade de administrare a situației de criză, arată un sondaj realizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL), citat de MEDIAFAX.

Eșantionul a cuprins 530 de respondenți: antreprenori, liberi profesioniști și reprezentanți ai mediului de afaceri în poziție de middle și top management, din industrii precum HoReCa, Turism, Transport, Evenimente, Comerț online și offline, Servicii, Producție, Consultanță, IT, Marketing & PR. Sondajul s-a desfășurat online, în perioada 15 – 30 aprilie 2020. 80% dintre respondenți provin din zona microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.

Doar 18% dintre firmele chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfășurat în mod normal pe perioada crizei pandemice, fără a fi redusă, în timp ce 45% și-au scăzut activitatea cu peste 50%. Cu toate acestea, un procent de aproape 80% și-au păstrat intactă echipa și nu au efectuat concedieri. În ceea ce privește varianta de șomaj tehnic, pentru aceasta au optat un sfert dintre firme, pentru mai mult de jumătate din numărul angajaților lor. Pe de altă parte, 60% dintre acestea nu au apelat deloc la șomajul tehnic.

Reprezentanții companiilor, mulțumiți de o parte din deciziile Guvernului

În ceea ce privește încrederea în autorități și în modul de gestionare a acestei crize, sondajul COAL arată că peste 66% se declară satisfăcuți, mulțumiți și foarte mulțumiți de acțiunile luate de către Guvern. Printre cele mai apreciate atribute pozitive în gestionarea crizei s-au detașat: viteza de reacție (40%), cunoașterea problemei (39%), măsurile sociale (34%). Printre cele menționate ca negative se numără măsurile economice (62%), coordonarea instituțională (40%) și comunicarea (34%). Totodată, peste 85% dintre cei chestionați consideră că actualul Guvern ar trebui să folosească această situație de urgență în sensul unor transformări sistemice și a unor reforme în regim accelerat.

Aproape 90% consideră ca necesară, dezvoltarea în România, a unei infrastructuri proprii pentru producerea substanțelor, echipamentelor și aparaturii medicale implicate în combaterea unei pandemii, fără să mai existe o dependență de importuri. O strategia precum „Produs în România, Consumat în România” se bucură de o susținere foarte mare. Peste 60% din respondenți consideră că o astfel de strategie ar avea un impact mare sau foarte mare.

În privința impactului asupra globalizării, circa 80% consideră că la nivel global vor avea loc schimbări dramatice și 55% consideră că România ar trebui să diminueze raportarea la contextul global, printr-o abordare națională și un protecționism economic.

VIDEO ŞOC | Ce fac aceste asistente dintr-un spital COVID: ”Batjocoresc morţii”. Şefii spitalului au...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
Americanii l-au desconspirat pe Ceaușescu! I-au aflat cel mai ascuns secret. Este IREAL ce au...
Restaurant deschis în pandemie. Ce a decis să facă un chef cu banii de la...
Un influencer urmărit de 1 milion de oameni a murit de COVID-19, deși era convins...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Patrick Cioaca nu mai exista. Ce s-a ales de baiatul Elodiei si al lui Cristian...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
Este oficial! Capitala intră în scenariul roșu. Ce s-a decis în cadrul ședintei de azi....
BOMBĂ! Streinu-Cercel, veste CRUNTĂ pentru români. Cât timp va mai dura, de fapt, pandemia de...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ziaristul care s-a luptat cu presa, detectivii particulari, izolarea, ameninţările şi cu un colos financiar...
Inchide