Statistici oficiale. Românii au dărâmat un mit: muncesc mai mult decât japonezii. Cine sunt cei mai harnici angajați din UE

Orele îndelungate petrecute la muncă sunt asociate cu o productivitate scăzută

Angajații din statele în curs de dezvoltare muncesc în general mai multe ore față de cei din țările cu economii puternice, dar acest fapt nu înseamnă neapărat că muncesc mai bine, respectiv că sunt mai productivi, se arată într-o analiză făcută de BBC.

Într-un clasament întocmit pe baza datelor de la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) în ce privește media orelor muncite anual în cele 34 de state membre ale organizației, pe primul loc se situează Coreea de Sud, cu 2.193 de ore pe an, urmată de Chile, cu 2.068 ore.

Pe locul al treilea, potrivit statisticii OCDE, se situează grecii, care muncesc cel mai mult, ca număr de ore, dintre toți cetățenii statelor europene membre OCDE. În medie, un grec muncește 2.017 ore într-un an.

La polul opus al topului se află olandezii, cu doar 1.377 de ore de muncă pe an și germanii, cu 1.408 ore anual.

De menționat că din Organizație nu fac parte state importante precum India, China și Brazilia, notează autorul analizei.

Nici România nu face parte din OECD, motiv pentru care nu apare în acest clasament. Conform unui raport al European Industrial Relations Observatory (EIRO) însă, în 2010 au fost 27 de zile libere pentru angajații români, ceea ce corespunde, la un calcul simplu, unui număr total de circa 1.919 ore muncite, la o zi de lucru normală.

Rezultă astfel că în România, în medie, un angajat muncește cu peste 200 de ore în plus pe an față de un angajat din Japonia. Per total, România ar ocupa locul opt în acest clasament, dacă ar fi introdusă de realizatorii lui, cu mențiunea că sunt luate în considerare doar cele 34 de state membre OCDE.

Ore muncite în medie, anual, în statele OCDE:

Sursa: bbc.co.uk

În general, când este vorba de productivitatea muncii, analiștii iau în considerare indicatorul PIB/cap loc.

Analiștii subliniază că productivitatea măsurată în PIB/cap loc depinde de o serie de factori, de la stabilitatea politică și capacitatea economiei de a atrage investiții, până la situația infrastructurii.

Asiaticii muncesc peste 48 de ore pe săptămână

„Populația din țările asiatice lucrează de obicei mai multe ore pe săptămână, ajungând și la peste 48 de ore pe săptămână”, spune Jon Messenger, un expert de la Organizația Internațională a Muncii, citat de BBC.

În general, în statele în curs de dezvoltare, precum Bangladesh, Malaezia, Thailanda, Sri Lanka, populația muncește mai multe ore pe săptămână. Însă mai mult de lucru pe săptămână nu înseamnă și neapărat mai bun.

În general, un program de lucru mai lung este asociat cu o productivitate mai scăzută pe oră.

De ce în țările dezvoltate timpul de lucru este mai scurt

Pe de altă parte, în țările dezvoltate timpul de lucru a scăzut în decursul anilor.

„În ultimul secol s-a înregistrat o reducere de la 3.000 de ore pe an, la începutul anilor 1900, la mai puțin de 1.800 de ore pe an în secolul 21, în cele mai multe țări în curs de dezvoltare”, arată expertul citat de BBC.

Scăderea timpului de lucru este în parte o reflectare a numărului mai mare de lucrători cu normă part-time. Un număr mare de lucrători ce muncesc cu jumătate de normă scade media timpului de muncă dintr-o țară. De exemplu, în Japonia, un număr mare de persoane lucrează ore suplimentare, dar mulți lucrează, de asemenea, part time, astfel că Japonia se regăsește la mijlocul clasamentului întocmit pe baza datelor OECD, cu 1.700 de ore.

Pe de altă parte, legile mai stricte în domeniul forței de muncă în țările dezvoltate, în special în Europa, au redus, de asemenea, orele de lucru. Numărul zilelor de concediu face diferența.

De exemplu, un britanic în medie muncește cu 150 de ore mai puțin decât un american.

„Diferența este determinată de faptul că SUA este singura țară dezvoltată în care nu există un concediu minim anual stabilit prin legislație”, spune expertul citat de BBC.

Productivitatea muncii per angajat:

Sursa: Eurostat

În schimb, Marea Britanie este supusă Directivei europene privind timpul de lucru, care prevede cel puțin patru săptămâni de concediu anual plătit pentru fiecare angajat.

Unele țări europene au un nivel mai ridicat al concediului legal plătit – 25 de zile în Austria, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg și Suedia în 2010, în conformitate cu European Industrial Relations Observatory (EIRO). Și unii angajatori oferă concediu plătit mai mare decât cel miniumum legal.

Zilele libere plătite acordate de stat, care s-au adaugat în plus la concediul minim legal, au fost în medie de 9-10, în Uniunea Europeană în 2010.

„Numărul total de zile de concediu anual și sărbători publice a variat în UE, de la 40 de zile în Germania și Danemarca la 27 de zile în România, adică o diferență de aproximativ 48% sau de 2,5 săptămâni de lucru”, se arată într-un raport EIRO publicat anul trecut și citat de BBC. Astfel, la un calcul estimativ, rezultă că în 2010 un român a lucrat 1.919 de ore, ceea ce ar clasa România pe locul opt, după Israel ( cu 1.929 ore de lucru) și înaintea Estoniei (1.880 ore de muncă).

Astfel, clasamentul de mai sus ar arăta astfel (ore de lucru pe an):

1. Coreea de Sud 2193

2. Chile 2068

3. Grecia 2017

4. Rusia 1973

5. Ungaria 1956

6. Polonia 1939

7. Israel 1929

8. România 1919

9. Estonia 1880

10. Turcia 1877

 

Tags:
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide