Statul plătește 5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați

Statul plătește  5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați
Publicat: 16/12/2012, 15:25
Actualizat: 01/08/2014, 06:43

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie a semnat cu mai multe firme un contract-cadru în valoare totală estimată de 22,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro) pentru asistență în alegerea administratorilor și membrilor consiliilor de administrație/supraveghere în fime de stat.

Acordul-cadru a fost semnat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) cu asocierea formată din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David și Baias și George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search și Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions și The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors și Transearch International, precum și cu firma Grafton Recruitment, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Prețul total estimat al contractului-cadru este unul maxim și include TVA.

Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurtă cu propuneri de candidați pentru companii din portofoliul Ministeului Economiei pentru care vor fi numiți manageri privați.

„Va fi încheiat și un contract subsecvent prin care firmele se obligă să garanteze ocuparea postului pe o perioadă de minimum 12 luni de la data începerii activității candidatului în cadrul companiei pentru care a fost recrutat. Dacă un candidat din lista scurtă este numit în mai multe consilii de admunistrație sau supraveghere, respectiv până la cinci astfel de consilii, firma se obligă să gatanteze ocuparea postului, tot pentru minimum 12 luni, pentru fiecare dintre pozițiile de administrator. În perioada de garantare, înlocuirea candidatului selectat, din motive neimputabile OPSPI sau companiei de stat, va fi efectuată cu acoperirea integrală a costurilor de către firma de recrutare”, au arătat sursele citate.

Aceasta a fost a doua tentativă a statului de a selecta firme care să caute directori pentru companiile de stat, după ce un astfel de acord a fost încheiat în octombrie 2011 cu firma de recrutare Pedersen & Partners. Acordul cu Pedersen & Partners a încetat însă în luna mai, „în condiții amiabile”, din cauză că Ministerul Economiei intenționa să deruleze procedura printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

În urmă cu o lună, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Rodin Traicu a declarat că Fondul Monetar Internațional (FMI) are o „deficiență” de înțelegere că introducerea managementului profesionist în companiile de stat necesită timp și vrea „așa, un zvâc” din partea Guvernului pentru urgentarea procesului.

Asocierea PricewaterhouseCoopers -D&B David și Baias-George Butunoiu a fost anagajată de Ministerul Transporturilor, în luna iulie, pentru a recruta directorii generali și membrii CA pentru companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Metrorex, Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Administrația Canalelor Navigabile, Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” și Telecomunicații CFR.

Și firma Quest Advisors, care pe partea juridică are subcontractant casa de avocatură Boștină și Asociații, a fost angajată la finele lunii noiembrie să selecteze managementul privat la Compania Națională Loteria Română, au declarat atunci surse oficiale.

Contactați la acel moment de MEDIAFAX, reprezentații Boștină au refuzat să comenteze, arătând că informații nu pot oferi decât participanții și compania care a fost selectată câștigătoare.

Ministerul Economiei anunța, în luna iulie, că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern cu FMI, companiile Electrica Furnizare și Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să aibă management privat până la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz termenul era finele anului.

Printre companiile din portofoliul Ministerului Economiei care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
METEO, 28 iulie 2021. Va fi caniculă în aproape toate regiunile, iar indicele temperatură-umezeală va...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
ȘOCANT! Tatăl fetei a rupt tăcerea, la 2 ani de la dispariția ei: Alexandra e......
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Vestea cumplită a zilei a venit în urmă cu puţin timp: Se întâmplă ACUM. Valeriu...
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...