STUDIU: Patru din zece români cred că situația economică a țării se înrăutățește în următoarele 6 luni

STUDIU: Patru din zece români cred că situația economică a țării se înrăutățește în următoarele 6 luni
Publicat: 08/05/2012, 16:32
Actualizat: 09/05/2012, 10:08

Peste 60 la sută dintre români cred că situația economică a țării este foarte slabă și patru din zece români consideră că situația economică se va înrăutăți în următoarele șase luni, potrivit unui studiu.

Conform studiului prezentat, marți, de ISRA Center, 63 la sută dintre respondenți cred că situația economică actuală a României este foarte slabă și niciunul dintre cei care au răspuns nu crede că România are o situație economică bună.

Mai mult, patru din zece români cred că situația economică se va înrăutăți în următoarele șase luni, în timp ce doar șase la sută sunt optimiști.

În comparație cu media țărilor membre ale Uniunii Europene, mai mulți români dețin o locuință proprie și mai puțini au mașină.

Astfel, 70 la sută din locuitorii orașelor medii și mari dețin o locuință, în timp ce jumătate au mașină. Pe de altă parte, la nivelul întregii populații din România datele Eurostat arată că procentul proprietarilor de case ajunge la 90 la sută, mult mai mare decât media statelor UE, care este de două treimi.

În 2012, 15 la sută dintre proprietarii din mediul urban intenționează să își renoveze locuința și opt la sută să schimbe mobila sau să realizeze alte îmbunătățiri ale locuinței. Alți șapte la sută doresc să cumpere sau să construiască o locuință în următoarele 12 luni, suprafața medie dorită a noii locuințe fiind puțin peste 100 de metri pătrați.

În ceea ce privește intenția de achiziționa un autoturism, zece la sută dintre cei care nu au mașină intenționează să cumpere una în următoarele 12 luni.

„Interesant este că un procent similar (10 la sută) dintre cei care au mașină au în plan schimbarea ei sau achiziția unui al doilea automobil (patru la sută). La nivelul întregii populații urbane, unu din zece români are în plan achiziția unei mașini”, rezultă din studiu.

De asemenea, o treime din populația urbană intenționează să achiziționeze produse sau servicii bancare în următoarele 12 luni, cardurile și contul de economii fiind cele mai dorite produse bancare în 2012.

În ceea ce privește creditele, intenția de achiziție se menține la un nivel similar cu cel din anul precedent, șapte la sută intenționând să achiziționeze un credit sau leasing auto în următoarele 12 luni.

„Așa cum era de așteptat, cele mai căutate credite vor fi cele de nevoi personale (2/3 din cerere), urmate de creditele cu ipotecă (1/4) și de leasing-urile auto (1/10). Suma medie pe care românii intenționează să o împrumute este de 10.000 de euro”, se mai arată în studiul citat.

Mai mult de jumătate din populația urbană este de părere că băncile au condiții prea stricte pentru acordarea creditelor, în timp ce aproape 50 la sută nu sunt multumiți de dobânzile și comisioanele percepute de bănci în cadrul produselor de creditare.

Chiar dacă pentru jumătate dintre români cutremurele reprezintă o sursă de neliniște, asigurarea locuinței nu intră în planuri pentru cei mai mulți dintre ei.

„Astfel, 1/3 au declarat intenția de cumpărare a asigurării obligatorie a locuinței și doar trei la sută intenționează să își asigure locuința cu o poliță facultativă în următoarele 12 luni. Asigurarea facultativă pentru mașină (CASCO) este însă în planul mai multor români (nouă la sută)”, se arată în studiul transmis MEDIAFAX.

În următoarele 12 luni, aproape jumătate de million dintre românii din urbanul mediu și intenționează să contracteze o poliță de asigurare de viață și alți 250.000 au în plan pensia privată facultativă.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește prețurile polițelor de asigurare a locuinței, dar și în ceea ce privește comportamentul companiilor de asigurări la plata daunelor. Astfel, aproape un sfert cred că asiguratorii plătesc daunele la timp și corect, în timp ce aproape o treime dintre respondenți sunt de cealaltă părere.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.108 persoane, reprezentativ pentru populația în zona urbană (orașe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 și 60 de ani.

Eroarea maximă de eșantionare este de ±2,9 la sută, la un nivel de probabilitate de 95 la sută. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor față în față, la domiciliul respondentului, în perioada 17-29 februarie.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×