SUA vor impune tarife vamale majorate pentru bunuri europene în valoare de 7,5 miliarde dolari

SUA vor impune tarife vamale majorate pentru bunuri europene în valoare de 7,5 miliarde dolari
Publicat: 02/10/2019, 18:18

Decizia a fost luată pentru ceea ce Washingtonul a reclamat ceea ce consideră a fi subvenții ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus, SUA amenințând declanșarea unui război comercial transatlantic, pe măsură ce economia globală se clatină.

OMC a constatat că, atât Airbus, cât și rivala sa americană Boeing au primit subvenții ilegale de miliarde de dolari, fiind vorba despre cea mai mare discută comercială corporativă din lume, cu o durată de peste un deceniu.

Înainte ca orice tarife să poată fi impuse, organul OMG de soluționare a litigiilor trebuie să adopte, în mod oficial, raportul tribunalului de arbitraj, într-un proces preconizat să dureze între 10 zile și 4 săptămâni.

Următoarea întâlnire este programată în 28 octombrie, dar Washington ar putea solicita o ședință specială la 10 zile după publicarea raportului tribunalului de arbitraj.

Analiștii susțin că orice nouă dispută amenință să înrăutățească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oțel din UE și de amenințările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

Ca reacția, UE a declarat, miercuri, că acțiunea Statelor Unite de a impune sancțiuni comerciale asupra importurilor din UE va fi neproductivă și ar risca să provoace daune pe ambele țărmuri ale Atlanticului.

Comisia Europeană, care supraveghează politicile comercială din 28 de state europene, a declarat că impunerea reciprocă de măsuri nu vor aduce decât prejudicii companiilor și cetățenilor de pe ambele maluri ale Atlanticului. Instituția a susținut că cele două părți ar trebui să ajungă la o soluționare echitabilă. „Dacă SUA decid să impună contramăsuri autorizate de OMC, va împinge UE într-o situație în care nu vom avea altă opțiune decât să facem același lucru”, a declarat Comisia, conform sursei citate.

În relația cu România, SUA este un important partener comercial, balanța comercială indicând, la jumătatea anului în curs, un excedent de 265,4 milioane euro, conform datelor oficiale.

SUA ocupă locul 3 în topul țărilor partenere în excendentul balanței comerciale la jumătatea anului și locul 14 în topul ponderii la export. România a exportat în SUA, în primele șase luni ale anului, bunuri de 677,7 milioane euro, în creștere cu 9,25% și a importat mărfuri americane în valoare de 412,35 milioane euro, în scădere cu 7,98%.

Principalele categorii de produse exportate de România în SUA au fost, confom unor date mai vechi ale Ambasadei României la Washington, computerele și produsele electronice, reprezentând 19,7 % din total, urmate de echipamentele de transport- 12,5% din total, de mașinării, cu excepția celor electrice – 10,4% din total și de produsele din plastic și cauciuc – 10%. În ceea ce privește importurile românești din SUA, principalele grupe de produse au fost computerele și produsele electronice – 19,1% din total, urmate de mașinării, cu excepția celor electrice – 16,4%, echipamentul de transport – 15,9% și produsele petroliere – 8,8% din total.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”