Suciu, BNR, despre creditele în CHF: Banca Națională a încurajat întotdeauna soluțiile individuale

Suciu, BNR, despre creditele în CHF: Banca Națională a încurajat întotdeauna soluțiile individuale
Publicat: 16/01/2015, 14:46
Actualizat: 21/01/2015, 14:56

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat că nu au fost stabilite încă detalii privind vizita ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, la BNR, dar că este binevenit.

„Banca Națională a încurajat întotdeauna soluțiile individuale, de la caz la caz, discuții între debitor și bancă, cred că este primul aspect de care trebuie ținut cont și, dacă este să vorbim de soluții de sistem, trebuie să nu vorbim de una discriminatorie în raport cu ceilalți debitori în alte valute”, a afirmat Suciu.

El a arătat că băncile sunt cele care trebuie să-și evalueze cazurile cu probleme și să găsească soluții, în concordanță cu capacitatea lor de a răspunde la această situație.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a precizat că Banca Națională nu poate interveni cu reglementări care să afecteze piața liberă, reluând ideea că impactul aprecierii francului elvețian asupra sistemului bancar nu poate fi major.

„BNR este dispusă la orice discuție cu toate instituțiile statului și vom pune la dispoziție toate datele pe care le avem. (…) Evident că se poate discuta orice (privind soluțiile – n.r.), dacă cineva își asumă anumite costuri, fie băncile, fie bugetul, pentru că implică anumite costuri”, a spus Suciu.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situația creată prin creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu euro și leu, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale, informație confirmată ulterior de premier.

„I-am cerut ministrului să discute cu BNR și să fie propuse măsuri”, a spus Ponta.
Cursul francului elvețian anunțat de banca centrală a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, și a atins un nou maxim. Astfel, referința francului elvețian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piața interbancară a trecut de 5 lei la cotațiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveției de a renunța la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elvețiene pe piețele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunțul Băncii Eleveției, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvețiană, calculată prin intermediul cotațiilor euro/franc și euro/leu.

Românii care au credite imobiliare în franci elvețieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul cursul anunțat joi.

Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elvețieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 și 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunțat de BNR.

În schimb, după creșterea bruscă înregistrată joi, pentru aceeași rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei.
Finanțările în franci elvețieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populației și 0,7% firmelor.
Soldul creditelor acordate de bănci populației și firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?