Summit UE-SUA | Charles Michel, Ursula von der Leyen și Joe Biden reafirmă angajamentele de avansare a relațiilor transatlantice și susțin R. Moldova

Summit UE-SUA | Charles Michel, Ursula von der Leyen și Joe Biden reafirmă angajamentele de avansare a relațiilor transatlantice și susțin R. Moldova
Publicat: 20/10/2023, 22:44

Președintele american, Joseph Biden, s-a întâlnit vineri, la Casa Albă, cu Charles Michel, președintele Consiliului European, și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în cadrul Summitului UE-SUA, liderii reafirmând, în contextul tensiunilor geopolitice, angajamentele de avansare a parteneriatului transatlantic, în materie de apărare și la nivel comercial, precum și de susținere a națiunilor partenere, inclusiv a Republicii Moldova.

”Statele Unite, Uniunea Europeană și țările din cadrul UE, reprezentând aproape 800 de milioane de cetățeni, uniți prin valori și prin cea mai dinamică relație economică din lume, reafirmă angajamentul în sensul unui parteneriat transatlantic care să furnizeze rezultate pentru cetățenii noștri. De la ultimul summit UE-SUA, din iunie 2021, lumea s-a schimbat în moduri fără precedent, iar, ca reacție, noi am adoptat măsuri ambițioase. Împreună, acționăm pentru asigurarea păcii, a stabilității și prosperității, la nivel regional și în lume, inclusiv prin susținerea constantă acordată Ucrainei”, arată Declarația comună UE-SUA, postată pe site-ul Consiliului European.

”Aprofundăm cooperarea, pentru a reflecta provocările presante și oportunitățile vremurilor noastre – prin consolidarea securității economice, avansarea tranzițiilor energetice fiabile, sustenabile și accesibile, în economiile noastre și la nivel global. Intensificăm multilateralismul și cooperarea internațională, utilizăm tehnologiile digitale pentru a lucra în favoarea, nu împotriva valorilor noastre comune ale democrației, drepturilor omului și normelor statului de drept. Suntem mai uniți ca niciodată”, subliniază președinții Charles Michel, Ursula von der Leyen și Joseph Biden.

Uniunea Europeană și Statele Unite anunță avansarea cooperării în materie de securitate și apărare. ”Acest lucru include intensificarea cooperării practice în teatre de operațiuni de interes reciproc. Alianța Nord-Atlantică rămâne baza apărării colective a aliaților și este esențială pentru securitatea euro-atlantică. Recunoaștem valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care să contribuie pozitiv la securitatea globală și transatlantică și care să fie complementară și interoperabilă cu NATO”, precizează Declarația UE-SUA.

Bruxellesul și Washingtonul intenționează să avanseze cooperarea economică și comercială. ”Consiliul SUA-UE pentru Comerț și Tehnologie este un forum central de cooperare în relațiile comerciale și tehnologice”, subliniază liderii din UE și SUA.

Criza din Orientul Mijlociu

Liderii din UE și SUA condamnă vehement atacurile teroriste comise de grupul islamist Hamas în Israel. ”Reafirmăm dreptul Israelului de a se apăra de aceste atacuri groaznice, în conformitate cu normele dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar”, precizează Declarația UE-SUA, cerând protejarea civililor și intensificarea eforturilor umanitare.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Statele Unite și Uniunea Europeană reafirmă intențiile ”ferme” de a continua să furnizeze ”pe termen lung” asistență politică, financiară și militară Ucrainei, pentru respingerea invaziei ruse. ”Menținem angajamentul de a susține Ucraina cât va fi necesar pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale”, subliniază Charles Michel, Ursula von der Leyen și Joe Biden, îndemnând Kievul să continue reformele democratice și economice.

De asemenea, Uniunea Europeană și Statele Unite au avertizat că vor continua presiunile internaționale asupra Rusiei. ”În cadrul eforturilor de a ajuta Ucraina, pe termen scurt, vom explora modalități pentru ca anumite venituri extraordinare ale entităților private, derivate direct din active ruse imobilizate, dacă acele venituri extraordinare nu trebuie să îndeplinească obligații în relația cu Rusia prin legile aplicabile, să fie direcționate pentru susținerea Ucrainei și pentru relansarea și reconstrucția țării, în conformitate cu legile aferente”, precizează Declarația UE-SUA.

Uniunea Europeană și SUA reafirmă susținerea pentru Republica Moldova

”Reafirmăm susținerea pentru integritatea teritorială și pentru suveranitatea Republicii Moldova. Consiliul European a decis în iunie să acorde statut de țară candidată Republicii Moldova. Vom continua să susținem Republica Moldova pentru contracararea provocărilor cu care se confruntă ca efect al agresiunii ruse împotriva Ucrainei și în eforturile de aplicare a reformelor pe parcursul european”, subliniază Charles Michel, Ursula von de Leyen și Joseph Biden.

Liderii afirmă angajamentele și pentru suveranitatea Georgiei, precum și pentru stabilitatea Balcanilor de Vest, pledând pentru depășirea tensiunilor dintre Serbia și Kosovo.

Relațiile cu Africa și zona Indo-Pacifică

Liderii de la Bruxelles și Washington afirmă interesul pentru dezvoltarea Africii și salută integrarea Uniunii Africane în Grupul G20.

”Reafirmăm angajamentul comun de intensificare a coordonării și cooperării pentru susținerea unei zone Indo-Pacifice libere și deschise, cu obiectivul de a contribui la stabilitatea, securitatea, prosperitatea și dezvoltarea sustenabilă a regiunii, pe baza promovării democrației, a normelor statului de drept, a drepturilor omului și dreptului internațional. (…) Suntem pregătiți să dezvoltăm relații constructive și stabile cu Republica Populară China (…). Este necesară cooperarea, ținând cont de rolul Chinei în comunitatea internațională și de amploarea economiei sale. Cerem Chinei să mențină contactele cu noi, inclusiv în cadrul forurilor internaționale, în domenii precum criza climatică și a biodiversității, abordând necesitățile sustenabilității datoriilor națiunilor vulnerabile, pregătirile în materie de sănătate globală și pentru pandemii, precum și stabilitatea macroeconomică”, precizează Declarația UE-SUA.

Liderii de la Bruxelles și Washington exprimă preocupări privind crizele din Marea Chinei de Est și din Marea Chinei de Sud, precum și în privința situației drepturilor omului în regiunile chineze Tibet și Xinjiang.

Foto: Profimedia

Citește și:

China limitează exporturile de grafit, ca ripostă la acțiuni ale SUA, ceea ce va amplifica tensiunile bilaterale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vasile Bănescu, după ”show-ul” făcut de Șoșoacă: Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează...
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
VIDEO. Violențe între români și polițiști în Anglia. „Să vină mascații de la București, că...
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima....
Dureros: Shannen Doherty a finalizat divorțul cu o zi înainte să moară. Ce acord a...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce a scos la iveală necropsia în cazul dentistei ucise în Brăila! Ce a luat...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Aplicația ce detectează radarele mobile ale Poliției. Cum activezi funcția?
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
O turistă s-a speriat atunci când a ajuns la locul de cazare din București, dar...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Electric Castle 2024. Programul zilei de vineri a festivalului. Cine urcă pe main stage
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Test de cultură generală. Care animal este mai lung decât balena albastră?