Tolosa: Acordul actual se încheie pe 26 septembrie, nu va mai fi nicio întâlnire a board-ului FMI

Tolosa: Acordul actual se încheie pe 26 septembrie, nu va mai fi nicio întâlnire a board-ului FMI
Publicat: 17/09/2015, 13:56

„Obiectivele de indicatori macroeconomici din actualul acord au fost atinse, economia are o creștere sănătoasă și într-un ritm sustenabil, deficitul fiscal este sustenabil, România nu se mai uită cu frică la viitor în perspectiva unor măsuri dure. Impredictibiliatea procesului politicilor în această perioadă a făcut să fie dificil să avem destulă încredere în avans că aceste măsuri macroeconomice sănătoase vor fi cu adevărat adoptate”, a declarat reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

El a explicat că acesta este, parțial, motivul pentru care boardul FMI nu a finalizat revizuirea acordului de peste un an.

În termeni de reforme structurale, Tolosa spune că a existat un mix de proiecte care au avut succes și altele care au eșuat, vizând în special companii de stat.

„Programul cu FMI va expira pe 26 septembrie. Unele dintre obiective au fost atinse, altele rămân de rezolvat pe viitor”, a punctat Tolosa.

El a precizat că o misiune tehnică va veni la București în octombrie, dar pentru a discuta cu Guvernul pe marginea proiectului de buget pentru anul viitor, deci fără legătură cu acordul ce urmează să se încheie.

„Nu va mai exista nicio întâlnire a board-ului director al FMI în legătură cu acest program”, a conchis reprezentantul creditorului internațional.

Acordul cu instituțiile financiare internaționale are o valoare de 4 miliarde euro și un caracter preventiv.

Tags: