Transelectrica, obligată de o instanță de arbitraj să dea peste 800.000 lei unui membru revocat din Consiliul de Supraveghere. Litigii similare pe rol

Transelectrica, obligată de o instanță de arbitraj să dea peste 800.000 lei unui membru revocat din Consiliul de Supraveghere. Litigii similare pe rol
Publicat: 08/01/2024, 22:41
Actualizat: 09/01/2024, 13:51

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. continuă seria litigiilor în care este obligată de instanțe de arbitraj să plătească sume de ordinul sutelor de mii de lei unor persoane care au fost revocate din funcții de conducere înainte de termen.

Jean-Valentin Comănescu este unul dintre cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere numiți în septembrie 2020, pentru un mandat de patru ani, dar revocați în iunie 2021, care s-a îndreptat împotriva companiei și care a avut câștig de cauză în fața instanței de arbitraj.

Transelectrica SA este administrată în sistem dualist, de către un Directorat (format din 5 membri) aflat sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere (format din 7 membri).

De profesie economist, specializat în administrarea afacerilor, domnul Jean-Valentin Comănescu deține experiență atât în domeniul economico-financiar, cât și al achizițiilor și investițiilor publice. De asemenea, domnul Comănescu deține titlul de inginer diplomat în management agroturistic, a ajuns membru al Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA din noiembrie 2019.

La finalul lui noiembrie 2019, Adunarea generală a acționarilor Transelectrica a aprobat numirea membrilor Consiliului de Supraveghere, pe un mandat provizoriu de 4 luni, până la finalizarea procedurilor de selecție a unor membri permanenți – majoritatea deveniți tituari în 2020, în baza ordonanței 109 privind guvernanța corporativă.

Unul dintre membri a fost Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei, care după scurtul mandat a devenit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. „Sunt onorat să fiu pe lista de propuneri înaintată de Guvernul României și voi face tot posibilul în acest mandat scurt, alături de profesionistii de top din Transelectrica și nu numai, să identific soluții la problemele de fond cu care această companie strategică se confruntă”, scria Sebastian Burduja, pe 27 noiembrie, într-o postare pe Facebook.

Acționarii Transelectrica, companie pe care statul o deține în proporție de 58,7% prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), au numit în 26 noiembrie noul board al Transelectrica. Noul CS este format din Sebastian Burduja (șef PNL Sector 1-economist), Luiza Popescu (inginer), Jean Badea (informatician), Jean-Valentin Comănescu (avocat), Adrian Goicea (economist) numit ulterior președinte, Oleg Burlacu și Manuela Petronela Stan-Olteanu (jurist). Mandatul era unul provizoriu și începea la 30 noiembrie și se încheia la 29 martie 2020.

Câți bani are de plătit Transelectrica

Asfel, Jean-Valentin Comănescu trebuie să primească de la operatorul național de transport și sistem al energiei electrice din România o sumă totală de 838.728 lei, în baza cererii anuțate pe 9 februarie 2023, conform deciziei unei instanțe de arbitraj din Austria, confom informării communicate de Transelectrica la Bursa de Valori București.

„Urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5726 Comănescu Jean-Valentin vs. Transelectrica, Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Comănescu Jean-Valentin (reclamant) împotriva Companiei (pârâtă) după cum urmează:

– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale”, a aunțat compania.

Jean – Valentin Comănescu a fost revocat din funcția de membri ai Consiliului de Supraveghere prin efectul Hotărârii Adunării  generale a acționarilor nr.4/22.06.202 alături de Adrian Goicea, Luiza Popescu, , Oleg Burlacu, Mircea Cristian Staicu, Mihaela Popescu și Ciprian Constantin Dumitrum aceștia fiind numiți anterior prin Hotărârea Adunării  generale a acționarilor nr.9/28.09.2020, pentru un mandat de patru ani.

Anterior decizieizi în cazul lui Jean-Valentin Comănescu, în urmă cu mai puțin de o lună în decembrie, Transelectrica anunța o decizie cu o sumă identică, de 838.728 lei (principal), de returnat în cazul lui Adrian Goicea, fost președinte al aceluiași Consiliul de Supraveghere, care înregistratse cererea de arbitraj în 27 ianuarie 2023:

„Urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5724 Goicea Adrian  (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Adrian Goicea (reclamant) împotriva Companiei (parată) după cum urmează:

– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurență potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componentă variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii.

Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.”

Pe 10 octombrie, Transelectrica anunța că cererea de arbitraj a Luizei Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat prin Hotărârea AGA nr.4/2021, a fost admisă de Centrul de Arbitraj de la Viena (pe 28 septembrie) și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020. Totodată, obligă Compania la plata către reclamanta a sumei de 11.759,58 lei și 7.011,51 euro, cu titlu de cheltuieli arbitrale.

Pe 24 august, un alt fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat, Ciprian Constantin Dumitru, a fost anunțat că a avut câștig de cauză, Centrul de Arbitraj de la Viena admițând ererea formulata de reclamant și a obligat compania la plata sumei de 838.728 lei[1] (principal), sumă la care se adaugă dobanda legală, actualizată cu rata inflației, formată astfel:

– 605.748 lei reprezentând compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare pentru un număr de 39 luni;

– 46.596 lei reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru anul 2020;

-186.384 lei reprezentând compensația de neconcurență, conform art. 5.2.3 din Contractul de Mandat nr. C238/30.09.2020.

Totodată, prin Hotărârea arbitrală Tribunalul arbitral a obligat Transelectrica S.A. să plătească reclamantului suma tuturor costurilor, taxelor și cheltuielilor de arbitraj, în cuantum  de 16.573,30 € și 178.169,89 lei (inclusiv TVA). Orice alte pretenții sau cereri ale părților au fost respinse.

Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronuntat, pe 30 decembrie 2022 și în cazul lui Oleg Burlacu, prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensații în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020, suma brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă și obligatorie.

Ultimii doi foști membrii ai Consiliului de Supraveghere au înregristrat cereri similare ca pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena și așteaptă deciziile, conform informării din 23 mai 2023 a Transelectrica. Mircea Cristian Staicu a solicitat obligarea companiei la plata sumei totale de 1.140.634,51 lei.

Și Mihaela Popescu a cerut să i se achite o sumă identică.

De precizat că, în februarie 2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, secția a VI-a Civilă, acțiune în constatare a nulității Hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr.73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Compania a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existența unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În prima instanța, cererea companiei a fost respinsă că fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel.

Curtea de Apel București a respins apelul, pe 10 martie 2023, ca nefondat, conform datelor de pe portalul instanțelor, astfel că Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020  nu a fost anulată.

Și foști membrii Directoratului Transelectrica au depus cereri pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena, respectiv

  • Marius-Viorel Stanciu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/7F2AD fost membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr. 25/25.06.2021, a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 4.390.618,73 lei reprezentând compensație de neconcurenta,  compensație pentru terminarea contractului, precum și accesorii. Totodată, domnul Stanciu Viorel-Marius a solicitat obligarea Companiei la plata dobânzii legale aplicată la aceste pretenții, până la dată plății efective.
  • Cătălin Nițu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/C1F7B care a solicitat obligarea Companiei la plata sumei totale de 2.249.082 lei (principal), formată astfel:

o   1.910.477 lei, care ar reprezenta compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la finalul mandatului;

o   279.582 lei, care ar reprezenta componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent primului semestru al anului 2021;

o   59.023 lei, care ar reprezenta componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020,

sume la care se adaugă accesorii ( dobânda legală, actualizarea cu rată inflației și cheltuieli de arbitraj).

Pretențiile sunt formulate în baza contractului de mandat încheiat de către Companie cu domnul Cătălin NIȚU, anterior revocar.

În cazul lui, pe 29 aprilie 2023, Transelectrica informa că https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigiu/05A4A , fostul membru al Directoratului, revocat prin Decizia Consiliului de Supraveghere nr.25/25.06.2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunțat la dată de 12.04.2023 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant și a obligat Compania la plata sumei de 559.164 lei (principal), reprezentând compensația de neconcurență, din Contractul de Mandat nr. C444/23.11.2020, suma brută la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată.

  • Corneliu Bogdan Marcu https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TEL-Litigii/118BF (RO) și Andreea Mihaela Miu vs. Transelectrica S.A. care au solicitat obligarea Transelectrica la plata sumei de 559.164 lei, fiecare, în total 1.118.328 lei la care se adaugă accesorii. Pretențiile formulate față de Companie reprezintă compensații, în baza contractelor de mandat.

Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pieței, precum și pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Compania operează Rețeaua Electrică de Transport a României – rețea de interes național și strategic – alcătuită din 81 de stații electrice de transformare și 8.931,6 kilometri de linii electrice aeriene, cu tensiuni de 220 kV și 400 kV.

Sursa foto: Transelectrica

Citiți și:

Transelectrica va avea proceduri simplificate de contractare, construcție sau expropriere. Măsurile urgente pentru consolidarea rețelei – DOCUMENT

Transelectrica a obținut peste 56 de milioane de euro, finanțare nerambursabile pentru trei proiecte esențiale privind consolidarea rețelei electrice

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari