UN GUVERN DE NOTA 4. Cum au reușit Burkina Faso și Botswana să ia fața României în topul competitivității guvernamentale

Publicat: 18/07/2015, 19:07

În timp ce premierul Victor Ponta se laudă cu creșterea economiei și cu buna guvernare, raportul anual al World Economic Forum pe 2014-2015 îl contrazice. România stă destul de prost la aproape toate capitolele, de la infrastructură, transparență și eficiență până la independența justiției, educație și sănătate. Per total, potrivit indicelui global al competitivității – Global Competitiveness Index (GCI) – România s-a clasat pe locul 59, din cele 144 de economii analizate de specialiști.

În cercetarea citată, World Economic Forum a stabilit indici pentru fiecare domeniu în parte, făcând, la final, o medie între el. Printre criteriile analizate se numără și transparența decizională, modul în care au fost cheltuiți banii publici, calitatea infrastructurii, eficiența, independența justiției și inclusiv încrederea în politicieni. La niciun capitol, România nu reușește să urce în primele 50 de state, fiind cazuri în care ocupă locuri chiar rușinoase, clasându-se în ultimele 30-40 de state.

Concret, când vine vorba de modul în care sunt cheltuiți banii publici, România ocupă locul 116, cu un punctaj de doar 2.5. Potrivit metodologiei folosite, 7 este maximul obținut de un stat.

La fel de prost stăm și la capitolul infrastructură, unde România a obținut doar „nota” 3, care a clasat-o pe locul 106. Încrederea în politicieni este foarte mică, mai ales dacă ne luăm după analiza realizată de World Economic Forum, care a situat România abia pe locul 109, cu un punctaj de 2.3.

Eficiența este greu de realizat, potrivit raportului. Guvernul condus de Victor Ponta nu a reușit să fie mai eficient decât cel din Burkina Faso, din Mozambic, din Tanzania și din Uganda. La acest capitol, cel mai bine s-a clasat Qatar, urmat de Singapore și Finlanda, în timp ce Venezuela, Italia și Argentina sunt la coada clasamentului.

Specialiștii de la World Economic Forum au analizat inclusiv favoritismul în luarea deciziilor de către oficialii guvernamentali. Aici, România a primit doar 2.5 puncte din 7, ocupând astfel locul 114.

Și din acest motiv nici transparența decizională nu prea există în România. Raportul arată că țara noastră ocupă locul 86, cu un punctaj de 3.8.

Și cum lupta împotriva corupției este unul dintre cele mai importante obiective, dar care încă pune probleme în România, nici la capitolul independența justiției nu stăm foarte bine. Doar locul 84, cu 3.5 puncte.

Ceva mai bine România s-a clasat la calitatea și cantitatea învățământului superior, unde a reușit să prindă locul 50, cu 4.4 puncte, respectiv 53, cu 5.6 puncte. Învățământul primar și sistemul de sănătate ne aduc, din nou, pe locuri îndepărtate: 88, cu 5.5 puncte. Aici, țări precum Rwanda, Trinidad și Tobago, Vietnam și Tadjikistan stau mult mai bine.

World Economic Forum realizează anual, începând cu 2005, acest raport. Analiza lor se bazează pe datele furnizate de agențiile internaționale, precum UNESCO, FMI și OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și se axează pe 12 piloni importanți. Deși scorul obținut de România nu este unul foarte bun, țara a înregistrat progrese față de rapoartele anterioare.

VEZI AICI SITUAȚIA INTEGRALĂ A ROMÂNIEI

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...