Un restaurant mediu din Capitală va plăti impozit forfetar de 4.000 euro, o shaormerie 3.000 euro

Un restaurant mediu din Capitală va plăti impozit forfetar de 4.000 euro, o shaormerie 3.000 euro
Publicat: 14/09/2013, 11:59
Actualizat: 28/09/2018, 11:48

Proprietarul unui restaurant cu o suprafață de 150 metri pătrați din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri pătrați se vor achita cel puțin 12.474 lei (2.835 euro).

Formula de determinare a impozitului forfetar propusă de Guvern ia în calcul rangul localității, dar și al zonei din municipii și marii poli regionali (Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași Ploiești Timișoara), suprafața localului și un coeficient de sezonalitate, care este clasificat în mod asemănător cu cel al rangului localității.

Cel mai mare impozit forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri pătrați din Zona A a Capitalei, care vor plăti 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri pătrați este aplicat un singur coeficient de suprafață.

Impozitul forfetar anual/unitate este determinat după formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x – variabilă în funcție de rangul localității, y – variabilă în funcție de suprafața utilă a locației, z – coeficient de sezonalitate, iar q – 0,8 (unic) reprezintă coeficient de ajustare pentru spațiu tehnic unitate de desfășurare a activităților.

La un restaurant de 100 de metri pătrați diferențele sunt semnificative în funcție de localitate și zona de amplasare.

Un local de 100 de metri dintr-o comună va plăti 1.785 lei/an, în timp ce un restaurant cu aceleași dimensiuni amplasat în Bechet, oraș cu 3.657 de locuitori, din județul Dolj, va achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.

Diferențele sunt semnificative și între orașe și orașele municipii. Un restaurant de 100 de metri pătrați din centrul unui oraș municipiu va achita anual 10.640 lei, aproape dublu față de suma datorată de către proprietarul unui restaurant dintr-un oraș care nu are rang de municipiu. În cazul unui restaurant de 150 de metri pătrați amplasat într-un municipiu, impozitul anual se va ridica la 14.000 de lei.

Proiectul nu face diferențieri între restaurante și celelalte unități de alimentație publică sau catering, cum ar fast-food-urile, care vor plăti un impozit similar, în funcție de suprafața spațiului util.

Astfel, un vânzător de shaorma din București, care are un spațiu de 50-70 de metri pătrați, va datora anual un impozit cuprins între 12.474 lei și 13.104 lei, în funcție de zona în care este amplasat. Cea mai mare parte suprafeței Capitalei este încadrată în zona A și zona B din punct de vedere fiscal.

Stațiunile montane, de pe litoral sau cele balneoclimaterice au un statut special, cu o variabilă în funcție de rangul localități egală cu cea a orașelor fără rang de municipiu (2) și un coeficient de sezonalitate mai mic decât al orașelor, de 0,35.

În acest caz, proprietarul unui restaurant din Predeal, Sinaia, Eforie sau Mamaia va plăti un impozit forfetar mai mic decât cel din Bechet, orașul cu 3.600 de locuitori din județul Dolj.

Potrivit proiectului de lege, care va fi trimis în Parlament săptămâna viitoare, variabila în funcție de rangul localității (variabila x) are următoarele valori: București Zona A= 16, Zona B = 15,
Zona C = 14, Zona D = 12,5. Variabila în funcție de rang în cei 7 poli ( Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Timișoara) este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11.

Pentru municipii, Guverrnul propune o variabilă Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. În cazul orașelor fără rang de municipiu se aplică un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul stațiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0,5.

Variabila y diun formula de calcul, în funcție de suprafață, va avea următoarele valori: 0 – 30mp = 2; 31mp – 50mp = 4; 51mp – 70mp = 6; 71mp – 90mp = 8; 91 mp – 120 mp = 10;
121mp – 160mp = 14; 161mp – 200mp = 16; 201mp – 240mp = 18; 241mp – 300mp = 20; peste 300mp = 25.

Coeficientul de sezonalitate va fi de 0,45 pentru București și cei 7 poli, de 0,4 pentru municipii și orașe, 0,35 pentru stațiuni și 0,15 pentru comune.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuiește cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură miercuri în Guvern și care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgență.

Surse guvernamentale au declarat agenției MEDIAFAX că proiectul de lege nu a putut fi adoptat, miercuri, deoarece nu primise toate avizele necesare, și va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, pentru a fi apoi dezbătut în regim de urgență în legislativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia