Unul din „băieții deștepți” vrea să cumpere energie de 900 de milioane de euro, jumătate din consumul național

Redactor:
Carol Dan
Unul din „băieții deștepți” vrea să cumpere energie de 900 de milioane de euro, jumătate din consumul național
Traderul de energie Alpiq RomIndustries, parte a grupului elvețian Alpiq, a depus pe bursa de energie OPCOM o cerere de ofertă record pentru cumpărarea de energie în valoare de până la 3,94 miliarde lei (890 milioane de euro), perioada de livrare fiind de 10 ani. Compania vrea să cumpere până la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumătate din consumul de energie național de anul trecut, de 55,6 milioane MWh.

Alpiq RomIndustries, parte a grupului elvețian Alpiq, vrea să cumpere până la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumătate din consumul de energie național de anul trecut, de 55,6 milioane MWh.

Licitația pe OPCOM este proframată pentru 14 mai, iar perioada de livrare este 21 mai 2014-20 mai 2024.

Atât în ceea ce privește cantitatea de energie, cât și perioada de livrare cererea companiei este neobișnuită pe piața tranzacțiilor cu energie de pe OPCOM, unde contractele se încheie în general pe perioade de la cîteva luni până la cel mult doi ani, iar cantitățile variază de la căteva zecii de mii de MWh la câteva sute de mii de MWh.

Prețul oferit de Alpiq RomIndustries este de 150 lei pe MWh, astfel că valoarea totală pentru întreaga cantitate de energie se ridică la 3,94 miliarde de lei. În luna mai au fost încheiate tranzacții cu electricitate pe OPCOM la prețuri care au variat între 130 lei și 190,14 lei pe MWh.
În luna aprilie, o altă companie din grupul Alpiq, Alpiq Energy, a câștigat o licitație pe OPCOM organizată de Complexul Energetic Oltenia prin care va achizițona până la sfârșitul anului 2015 o cantitate de până la 1,58 milioane MWh de energie la prețul de 194,1 lei/MWh. Valoarea contractului este de 306,6 milioane de lei (aproape 70 milioane euro).

În ultimele luni, principalii producători de energie deținuți de stat, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, au vândut pe OPCOM prin mai multe licitații energie de 100 milioane euro, respectiv 71,4 milioane de euro.
Companiile din grupul Alpiq s-au numărat printre beneficiarii unor contracte de achiziție a energiei prin contracte bilaterale pe termen lung de la Hidroelectrica, la prețuri mai mici decât cele dina piață. Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, contractele directe de vânzare a energiei au constituit principala cauză a intrării în insovență a Hidroelectrica, în 2012.

Datele Euro Insol arată că din vânzarea energiei către firme din grupul Alpiq Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006-31 mai 2012 circa 850 milioane de lei.
În luna februarie a acestui an, Hidroelectrica a reintrat în insolvență, după ce Curtea de Apel București a admis recursurile formulate de mai mulți traderi de energie.

Un document oficial, prezentat în luna aprilie de MEDIAFAX, arată că Hidroelectrica ar intra în faliment dacă instanța decide că societatea nu trebuia să intre în insolvență în urmă cu doi ani și este obligată să își asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung până în 2019, caz în care i s-ar putea impune și despăgubiri de 1,3 miliarde lei.
 

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Planul Dacia în România, dezvăluit acum: e incredibil ce are de gând cu noul model...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide