Unul dintre „băieții deștepți” din energie cheamă Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna pentru prejudicii de 80 de milioane de euro

Unul dintre „băieții deștepți” din energie cheamă Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna pentru prejudicii de 80 de milioane de euro
EFT Elveția cheamă Hidroelectrica la Curtea de Arbitraj de la Berna, în vederea recuperării pagubelor înregistrate ca urmare a denunțării de către Hidroelectrica în anul 2012, a contractelor de export de energie electrică. "Conform prevederilor contractuale, atât contractele cât și arbitrajul sunt guvernate de legea elvețiană", se arată în comunicatul transmis gândul de EFT și semnat de Urs Jakob, managing director.

EFT Elveția, parte a Grupului britanic EFT, a încheiat cu Hidroelectrica contracte pe termen lung de livrare a energiei electrice la export, în anul 2003 și 2004.

„Cantitățile și prețurile la care EFT Elveția a achiziționat energie electrică au fost stabilite anual de Hidroelectrica, pornind de la prețurile reglementate pe care ANRE le stabilea pentru Hidroelectrica. Prețurile reglementate de ANRE acoperă costurile de producție și asigură o marjă de profit”, au anunțat reprezentanții EFT.

În plus, comunicatul adaugă că prețurile din contractele de export încheiate cu EFT Elveția erau aproape duble față de prețurile reglementate ale Hidroelectrica și că energia exportată era achitată în totalitate, în avans, înainte de începerea livrării la export.

„Rezilierea contractelor de către Hidroelectrica a produs însemnate pierderi financiare pentru EFT Elveția, având în vedere faptul că, în baza acestora, compania avea obligații ferme pe piețe externe, obligații garantate prin scrisori de garanție bancare și care, de altfel, au fost onorate de către EFT Elveția”, au anunțat  oficialii companiei.

În perioada scursă de la rezilierea contractelor și până în prezent, EFT Elveția susține că a parcurs toți pașii necesari în scopul demarării acțiunilor împotriva denunțării contractelor, printre care și evaluarea acestor pierderi financiare.

Compania a mai anunțat că pierderile financiare au fost determinate după analize  efectuate de către evaluatori independenți, reprezentați de Grupul Brattle și sunt în valoare de aproximativ 80 milioane de euro.

EFT Group este prezentă pe piața românească încă din anul 2001, fiind printre primele companii străine care au încheiat contracte de export cu producători români de energie electrică.

EFT Elveția face parte din EFT Group, care tranzacționează energie electrică în centrul și sud-estul Europei, având în anul 2013 o cifră de afaceri de peste 800 de milioane de euro.

Între 2001 și 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C. În esență aceste contracte prevedeau că Hidrolectrica vinde energie ieftină, sub prețul pieței, către cele 10 societăți. Acești 10 băieți deștepți revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preț mult mai mare, astfel realizând profituri substanțiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanți atât ai PSD, PDL sau PNL.

ŞOCANT! O fostă campioană a ajuns la 64 de ani să doarmă într-un cimitir: ”Sistemul...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Truc genial: cum scoți sâmburii din măsline ușor. Secretul grecilor s-a aflat, e senzațional
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide