Valabilitatea polițelor RCA emsie de Euroins, prelungită cu trei luni. Marcel Ciolacu: „Ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere”

Publicat: 31/08/2023, 13:34
Actualizat: 31/08/2023, 13:36

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la debutul ședinței de Guvern, că Executivul va aproba prelungirea valabilității polițelor de asigurare auto obligatorie emisie de la Euroins, societate căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare în urma neregulilor descoperite în activitatea fostului lider al segmentului RCA.

Cabinetul Ciolacu are pe ordinea de zi proiectul elaborat de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea ASF, date fiind provocările la care este supusă piața asigurărilor auto obligatorii după ieșirea de pe piața a Euroins.

Marcel Ciolacu a precizat joi care este principalul argument care stă la baza acestei hotărâri. „O altă decizie importantă este prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă trei luni, adică până pe 8 decembrie. Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul auto național”, a spus premierul.

Cronologia falimentului

Totul se întâmplă după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Pe 9 iunie, Tribunalul București a decis declanșarea procedurii de faliment la Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), astfel că polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, au rămas de atunci valabile până la data de 8 septembrie 2023.

FGA a aprobat, pe 17 mai, o primă tranșă de 1004 cereri de plată – Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, primele plăți însumând 658.562 lei.

În același timp, conform informațiilor Gândul din piața asigurărilor și oficialilor, autoritățile intenționează să prelungească și perioada de plafonare a prețului polițelor RCA – cel de la finalul lunii februarie 2023, care ar urma să expire în octombrie, până la începutul lunii ianuarie 2024.

Peste 9,9 milioane vehicule erau înmatriculate la finalul anului trecut, înregistrându-se o creştere a parcului auto naţional cu aproape 3 procente faţă de începutul lui 2022, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, și 8.501.718 de deținători de permise de conducere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern