Valabilitatea polițelor RCA emsie de Euroins, prelungită cu trei luni. Marcel Ciolacu: „Ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere”

Publicat: 31/08/2023, 13:34
Actualizat: 31/08/2023, 13:36

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la debutul ședinței de Guvern, că Executivul va aproba prelungirea valabilității polițelor de asigurare auto obligatorie emisie de la Euroins, societate căreia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare în urma neregulilor descoperite în activitatea fostului lider al segmentului RCA.

Cabinetul Ciolacu are pe ordinea de zi proiectul elaborat de Ministerul Finanțelor Publice la propunerea ASF, date fiind provocările la care este supusă piața asigurărilor auto obligatorii după ieșirea de pe piața a Euroins.

Marcel Ciolacu a precizat joi care este principalul argument care stă la baza acestei hotărâri. „O altă decizie importantă este prelungirea valabilității polițelor Euroins cu încă trei luni, adică până pe 8 decembrie. Motivul acestei modificări cred că este legitim. Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scădere a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaș din parcul auto național”, a spus premierul.

Cronologia falimentului

Totul se întâmplă după ce Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Pe 9 iunie, Tribunalul București a decis declanșarea procedurii de faliment la Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), astfel că polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, au rămas de atunci valabile până la data de 8 septembrie 2023.

FGA a aprobat, pe 17 mai, o primă tranșă de 1004 cereri de plată – Restituiri primă-Anexa 9, pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, primele plăți însumând 658.562 lei.

În același timp, conform informațiilor Gândul din piața asigurărilor și oficialilor, autoritățile intenționează să prelungească și perioada de plafonare a prețului polițelor RCA – cel de la finalul lunii februarie 2023, care ar urma să expire în octombrie, până la începutul lunii ianuarie 2024.

Peste 9,9 milioane vehicule erau înmatriculate la finalul anului trecut, înregistrându-se o creştere a parcului auto naţional cu aproape 3 procente faţă de începutul lui 2022, arată datele Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, și 8.501.718 de deținători de permise de conducere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA UMILITĂ crunt în România! S-a întâmplat chiar de Ziua Națională
Misterul lacului din România, care nu se mai oprește din crescut
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...