Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o casă: prețurile vor crește considerabil în 2017

Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o casă: prețurile vor crește considerabil în 2017
Publicat: 26/03/2017, 15:57
Actualizat: 28/09/2018, 09:53

Produsele de bază în construcții, cum sunt fierul-beton, cimentul sau tabla, au acum prețuri cu 30% mai mari față de cotațiile din 2016. De asemenea, materialele pentru finisaje (gresie, faianță, lemnărie, feronerie) au tendința de a se scumpi cu 20% pe fondul creșterii cotațiilor la ingredientele din care sunt fabricate, arată expozanții de la Constructexpo consultați de MEDIAFAX.

În plus, salariul minim pe economie – indicator relevant și în construcții, ca și în sectorul producției de materiale – a crescut cu 16% în februarie (de la 1.250 la 1.450 de lei) și va mai crește în iulie, avansul total fiind de peste 35% în vara 2017 față de vara 2016, astfel că și manopera se scumpește.

„Tabla are deja prețuri mai mari cu 30%, fierul-beton tot cu 30%, plasa e la fel – cam tot ce e din oțel are prețuri ridicate. Iar la materialele pentru finisaje încă n-au apărut noile cotații, dar ne așteptăm la scumpiri de cel puțin 20%. Furnizorii se grăbesc acum să scape de materiale și să le aducă pe cele cu noile prețuri”, a declarat pentru MEDIAFAX Cosmin Răileanu, administratorul portalului vindem-ieftin.ro, specializat în materiale de construcții.

Distribuitorul are și câteva recomandări pentru cei hotărâți să-și construiască în acest an o casă: cumpărarea sau cel puțin arvunirea din timp a principalelor materiale și… mare atenție la calitatea acestora.

„În fiecare an, în perioadele când românii plecați în străinătate se întorc în țară, prețul materialelor de construcții crește brusc. Comercianții speculează astfel de perioade, cum ar fi sărbătorile de Paște sau luna august când e vacanță în Occident. De aceea, românii care își vor face casă la vară e mai bine să-și antameze încă de pe-acum materialele, ca să evite puseurile de preț create artificial în perioadele când chiar începe construcția”, recomandă distribuitorul.

Cosmin Răileanu spune că un metru pătrat de construcție la o locuință costă, în medie, 300-400 de euro ca materiale – „restul este profitul comerciantului”. Cu cât va crește acest preț în 2017? „Toți factorii – materiale, transport, manoperă – vor contribui la această creștere, depinde foarte mult de atenția cumpărătorului și de abilitatea lui de a negocia fiecare element în parte”, a mai spus Răileanu.

Și președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu, a semnalat tendința de a crește prețul caselor, în special pe fondul creșterii abrupte a salariului minim pe economie. „Majorarea de salarii din februarie cu siguranță va produce efecte. Atenție, că măsura cu TVA zero la tranzacțiile imobiliare (în limita a 100.000 de euro) ar trebui să atenueze aceste tendințe, dar va fi compensată de creșterea costurilor cu materialele și cu manopera”, a declarat Laurențiu Plosceanu, pentru MEDIAFAX. El a refuzat să anunțe o estimare concretă a scumpirii la metrul pătrat construit, pentru că „o cifră avansată de noi i-ar putea avantaja pe unii, însă pe alții i-ar putea afecta”.

În urma unui minisondaj realizat de MEDIAFAX în rândurile expozanților de la Constructexpo a rezultat că în prezent prețul pe metrul pătrat construit oscilează între 600 de euro și 900 spre 1.000 de euro pentru o casă de dimensiuni medii, în funcție de natura materialelor folosite și de distanța dintre locul de aprovizionare și locul șantierului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Cod Rutier 2024. Regula pe care toată lumea o încalcă. Șoferii au interzis
DNA l-a acuzat pe Coldea de spălarea banilor. Detalii incendiare
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×