Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o casă: prețurile vor crește considerabil în 2017

Redactor:
Adrian Macarie
Redactor:
Dan Straut
Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o casă: prețurile vor crește considerabil în 2017
Veste proastă pentru românii care vor să-și cumpere o casă: prețurile vor crește considerabil în 2017

Produsele de bază în construcții, cum sunt fierul-beton, cimentul sau tabla, au acum prețuri cu 30% mai mari față de cotațiile din 2016. De asemenea, materialele pentru finisaje (gresie, faianță, lemnărie, feronerie) au tendința de a se scumpi cu 20% pe fondul creșterii cotațiilor la ingredientele din care sunt fabricate, arată expozanții de la Constructexpo consultați de MEDIAFAX.

În plus, salariul minim pe economie – indicator relevant și în construcții, ca și în sectorul producției de materiale – a crescut cu 16% în februarie (de la 1.250 la 1.450 de lei) și va mai crește în iulie, avansul total fiind de peste 35% în vara 2017 față de vara 2016, astfel că și manopera se scumpește.

„Tabla are deja prețuri mai mari cu 30%, fierul-beton tot cu 30%, plasa e la fel – cam tot ce e din oțel are prețuri ridicate. Iar la materialele pentru finisaje încă n-au apărut noile cotații, dar ne așteptăm la scumpiri de cel puțin 20%. Furnizorii se grăbesc acum să scape de materiale și să le aducă pe cele cu noile prețuri”, a declarat pentru MEDIAFAX Cosmin Răileanu, administratorul portalului vindem-ieftin.ro, specializat în materiale de construcții.

Distribuitorul are și câteva recomandări pentru cei hotărâți să-și construiască în acest an o casă: cumpărarea sau cel puțin arvunirea din timp a principalelor materiale și… mare atenție la calitatea acestora.

„În fiecare an, în perioadele când românii plecați în străinătate se întorc în țară, prețul materialelor de construcții crește brusc. Comercianții speculează astfel de perioade, cum ar fi sărbătorile de Paște sau luna august când e vacanță în Occident. De aceea, românii care își vor face casă la vară e mai bine să-și antameze încă de pe-acum materialele, ca să evite puseurile de preț create artificial în perioadele când chiar începe construcția”, recomandă distribuitorul.

Cosmin Răileanu spune că un metru pătrat de construcție la o locuință costă, în medie, 300-400 de euro ca materiale – „restul este profitul comerciantului”. Cu cât va crește acest preț în 2017? „Toți factorii – materiale, transport, manoperă – vor contribui la această creștere, depinde foarte mult de atenția cumpărătorului și de abilitatea lui de a negocia fiecare element în parte”, a mai spus Răileanu.

Și președintele Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), Laurențiu Plosceanu, a semnalat tendința de a crește prețul caselor, în special pe fondul creșterii abrupte a salariului minim pe economie. „Majorarea de salarii din februarie cu siguranță va produce efecte. Atenție, că măsura cu TVA zero la tranzacțiile imobiliare (în limita a 100.000 de euro) ar trebui să atenueze aceste tendințe, dar va fi compensată de creșterea costurilor cu materialele și cu manopera”, a declarat Laurențiu Plosceanu, pentru MEDIAFAX. El a refuzat să anunțe o estimare concretă a scumpirii la metrul pătrat construit, pentru că „o cifră avansată de noi i-ar putea avantaja pe unii, însă pe alții i-ar putea afecta”.

În urma unui minisondaj realizat de MEDIAFAX în rândurile expozanților de la Constructexpo a rezultat că în prezent prețul pe metrul pătrat construit oscilează între 600 de euro și 900 spre 1.000 de euro pentru o casă de dimensiuni medii, în funcție de natura materialelor folosite și de distanța dintre locul de aprovizionare și locul șantierului.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide