VIDEO – BNR prognozează o inflație de 13,9% în decembrie 2022 și de 2,3% în iunie 2024 / Mugur Isărescu: „Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative”

VIDEO - BNR prognozează o inflație de 13,9% în decembrie 2022 și de 2,3% în iunie 2024 / Mugur Isărescu: „Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative”
Publicat: 09/08/2022, 14:33
Actualizat: 09/08/2022, 14:46

Banca Națională a României prognozează o inflație de 13,9% în decembrie 2022, de 7,5% în decembrie 2023 și de 2,3% în iunie 2024, conform Raportului asupra inflației prezentat marți de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Guvernatorul spune că rata inflației se va plafona în acest trimestru, chiar dacă este posibil ca în august să se înregistreze unele creșteri. „Treptat-treptat, tendința e de scădere”, o majorare urmând să se înregistreze în perioada martie – aprilie a anului viitor, generată de posibilitatea încetării schemei de sprijin a consumatorilor.

Mugur Isărescu spune că rata inflaţiei în acest trimestru se plafonează la 15%, precizând că în trimestrul II din 2024 România va ajunge cu inflaţia în zona ţintită dacă se vor ridica plafonările la preţurile la energie.

„Şi acum prognoza.Nu puteam să o facem decât stabilind nişte ipoteze. Prima, că impactul războiului din Ucraina îşi va atenua efectele economice negative începând de la anul. Aşa credem, vor slăbi presiunile şi în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime avem o anumită menţinere a preţurilor pe termen scurt, dar, aşa cum aţi văzut, urmată de o anumită normalizare.

Avem deja semne de normalizare. Nu avem date legate de plafonarea preţurilor la energie şi, în consecinţă, până când Guvernul anunţă intenţia de a le menţine, de a menţine măsurile de contrabalansare a creşterilor, plafonarea preţului la energie sau va renunţa la ele, noi am mers pe ideea că în aprilie, în anii următori, ele vor fi ridicate”, a explicat Isărescu, citat de News.ro.

Fără schema de plafonare inflația ar fi urcat la 20%

Fără schema de plafonare inflația ar fi urcat la 20%, a mai spus, marți, guvernatorul BNR, el subliniind că perioada dobânzilor puternic real negative este depășită.

Isărescu spune în prezent nicio țară din UE nu are o inflație în jurul valorii țintă de 2%, România situându-se pe locul 7 în UE, ușor peste media UE de 9,6%.

Evoluția inflației este urmarea creșterii prețurilor energiei, utilităților, dar și majorării prețurilor bunurilor alimentar.

Guvernatorul spune că prețurile materiilor prime au început să scadă, „Așa cum am spus, atunci când materiile prime vor începe să se ieftinească, vom micșora pasul de creștere a dobânzii de politică monetară”, a spus guvernatorul.

Pe de altă parte, guvernatorul spune că ar putea apărea tensiuni pe piața muncii. Consumul populației a evoluat favorabil, chiar dacă a intervenit o temperare a consumului care va fi mai evidentă în semestrul al doilea al anului.

Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită

Perioada dobânzilor puternic real negative este depășită, a spus Mugur Isărescu, în același context.

Guvernatorul BNR spune că normale sunt dobânzile real pozitive, la nivelul de 3 – 6% pentru politica monetară.

În context, Isărescu a evidențiat o decuplare a indicatorului ROBOR la 3 luni de rata dobânzii de politică monetară.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat”, a spus guvernatorul, care a apreciat că băncile și traderii au avut tendința de a privi pesimist viitorul, fiind influențate și de discuțiile despre foamete și alte dezechilibre.

„Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult