VIDEO | Cum să-ți salvezi afacerea de faliment. Consultant economic: „Vin niște vremuri complicate. Găsiți-vă niște parteneri de încredere. Luați-o ușor cu achizițiile”

Publicat: 20/10/2022, 15:03

Adrian Măniuțiu, consultant economic, a vorbit, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre cum îți poți salva compania de la faliment. Specialistul a dat câteva sfaturi care v-ar putea ajuta fie că vreți să vă deschideți o afacere, fie dacă aveți deja una.

Scopul principal când vine vorba de o afacere este acela de a face profit. Dacă lucrurile nu merg, trebuie să analizezi situația și să vezi cum să își dozezi timpul, focusul. La un moment dat, lucrurile vor începe să funcționeze, spune Adrian Măniuțiu.

„Vin niște vremuri complicate”

„Pentru asta, trebuie să nu uităm că lumea decide în primul rând emoțional. Dacă vă alege firma, o face în primul rând emoțional. Și aici trebuie să îi câștigați. Argumentele raționale, logice… poate e bine să le lăsați pe poziție secundară. Treaba cu argumentarea logică a unei decizii emoționale și-o pregătește fiecare pentru el. Mare grijă cu componenta de produs premium, într-o piață care e în scădere. Vin niște vremuri complicate. S-ar putea ca anumite categorii de produse premium să nu își aibă locul acum. Să nu fie vina produsului, dar să fie un context de piață care să nu favorizeze treaba pe care vreți să o faceți. Un exemplu este chiar HoReCa”, a declarat Adrian Măniuțiu.

Consultantul economic este de părere că oamenii tineri sunt încurajați să creeze problema, să vină și cu soluția, să existe mereu ceva pregătit. „Mi se pare că asta e una dintre cele mai mari erori pe care cineva poate să le facă la început de drum sau într-o perioadă a pieței în care lucrurile nu se mișcă foarte bine. Am încercat și eu să fac asta, nu funcționează așa cum ar trebui. În loc să faceți așa, încercați să identificați nevoile și problemele care există și să vă îndreptați concret către acel loc.

Măniuțiu este de părere că decât să creați o cerere, mai bine vedeți ce puteți face cu cererea care există deja și poate vă găsiți loc aici.

„Luați-o ușor cu achizițiile sau reînnoirea echipamentului”

„Este important să avem toate instrumentele necesare, indiferent de domeniul în care lucrăm, dar, mai ales în timpurile în care trăim acum, luați-o ușor cu achizițiile sau reînnoirea echipamentului.

De asemenea, trebuie să știi când trebuie să te oprești, să știi când să îți oprești pierderile. E momentul fie să schimb direcția de business, fie să schimbi serviciul”

Cel mai bine ar fi să vă găsiți parteneri, consideră consultantul economic. „Găsiți-vă niște parteneri de încredere, oameni cu care puteți porni la drum, pe care să vă puteți baza. Când sunt trei oameni este ideal.”

„Ar trebui să fim foarte temperați cu veniturile”

„La început, ne poticnim încercând să proiectăm niște venituri suprarealiste, când de fapt ar trebui să fim foarte temperați cu veniturile.

De asemenea, în momentele dificile, e important să îți lași puțin timp pentru tine și să te gândești ce s-ar putea întâmpla, ce soluții găsești, ce alte opțiuni ai pentru a merge mai departe. Pentru asta e nevoie de timp.

Nu faceți împrumuturi la bancă, să vă respectați întotdeauna cuvântul, pentru că reputația nu v-o mai construiește nimeni”, a conchis Adrian Măniuțiu, consultant economic.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată