Violeta Alexandru, despre PNRR: Trebuie evaluați funcționarii care au lucrat la proiect. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate

Violeta Alexandru, despre PNRR: Trebuie evaluați funcționarii care au lucrat la proiect. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate
Violeta Alexandru susține că „dragostea de țară (un PNRR bun) se cam blochează în nivelul câștigurilor salariale/sporurilor” / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 27/04/2021, 12:54

Președintele PNL București Violeta Alexandru este de părere că Planul Național de Redesare și Reziliență nu a fost aprobat de Uniunea Europeană deoarece nu a fost detaliat, argumentat și explicat bine. De asemenea, aceasta este de părere că activitatea funcționarilor care au lucrat la proiecte trebuie analizată întrucât „greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni”.

Violeta Alexandru susține că prioritatea coaliției de guvernare va fi în luna mai, pe lângă campania de vaccinare anti-COVID-19, îmbunătățirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), punctând faptul că „mobilizarea va fi maximă”.

De ce nu a fost acceptat PNRR de Comisia Europeană

„Varianta deja propusă nu a fost completă, suficient de detaliată, de argumentată, de bine explicată. S-a făcut totul cu bună credință dar nu a fost chiar bine, ca să o spunem pe românește. Ce știu sigur este că actuala coaliție nu tratează politicianist acest subiect”, a transmis Violeta Alexandru într-o postare pe Facebook.

Violeta Alexandru: PSD copleșește decidenții cu innformații nerelevante

Aceasta comentat și declarațiilor publice ale celor din PSD, partid aflat în Opozție. Recent, mai multe voci au susținut că întreaga coaliție de guvernare a eșuat în ceea ce privește PNRR-ul.

„PSD are tot interesul să arunce cu declarații, ce altă treabă are? Ba chiar cred că și-au canalizat energia să își folosească oamenii din sistemul public ca să copleșească decidenții cu informații nerelevante”, a susținut președintele PNL București.

Deputatul PNL: Trebuie să evaluezi ce funcționari nu au performat în pregătirea tehnică a proiectului

De asemenea, deputatul PNL susține că activitatea funcționarilor care au lucrat la proiectele din PNRR trebuie analizată astfel încât să fie identificate greșelile.

„Instinctul meu de manager îmi spune că în aceste momente trebuie să evaluezi cine (din toată echipa de funcționari) nu a performat în pregătirea tehnică a variantei/variantelor prezentate (peste care vine, desigur, forța argumentelor în prezentarea în fața Comisiei, inclusiv experiența în susținerea argumentelor). Din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), din toate ministerele implicate. Poate sunt necesare și niște schimbări. Așa cum avem un Gheorghiță în vaccinare, există un Gheorghiță sau 2 în PNRR? Care sunt oamenii din ministere care au lucrat și ce evaluare au primit în această etapă? PNRR trebuie să fie un document de politică publică făcut de oameni care înțeleg ciclul politicilor publice.

Fără asumare, nu se schimbă lucrurile. Iar persistăm în «merge și așa». De aceea, oamenii buni ajung demotivați. Despre funcționari vorbesc. Miniștrii știu cum vor fi evaluați”, a explicat Violeta Alexandra.

„Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate”

Președintele PNL București a compacarat situația din sistemul privat cu cea din sistemul public atunci când vine vorba de performanță, punctând faptul că „în sistemul privat, nu îți permite nimeni să nu ai performanță. Totul se judecă în termeni de #muncăeficientă”.

„În sistemul public avem mereu explicații – altul este de vină. Nu mai bine suntem corecți ca să învățăm ceva din această experiență, inclusiv importanța asumării? Îmi pot imagina ce pasare de responsabilitate e acum între ministere – cele de linie consideră că funcționarii cu sporuri de la Fonduri (actual MIPE) aveau răspunderea principală, ceilalți consideră invers. Dragostea de țară (un PNRR bun) se cam blochează în nivelul câștigurilor salariale/sporurilor.

Nu am nimic cu funcționarii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Aceeași abordare bazată pe performanță am avut-o și la conducerea Ministerului Muncii. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate. Greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni. La fel și în parte din procesele pierdute de Casele de pensii pentru greșeli în calculul pensiei, de exemplu. Personal nu urmăresc pedepsirea cuiva cât țin să văd asumare de răspundere în sistemul public, recunoașterea problemelor și angajament pentru îmbunătățirea lucrurilor. Aceasta este marea diferență între noi și PSD, din punctul meu de vedere”, a mai explicat aceasta.

Ludovic Orban a anunțat recent că unul dintre proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost acceptat de Comisia Europeană. Este vorba de proiectul în valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localități la gaze naturale, despre care liderul PNL a susținut că poate avea nevoie „de o fundamentare tehnică mai bună”.

„Unde au existat rezerve la nivelul CE, vom îmbunătăți argumentația proiectelor pe care le considerăm importante pentru România”, a declarat liderul Camerei Deputaților.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Victimele variantei Omicron. Val de spitalizări cu COVID-19 a copiilor mai mici de 5 ani...
Ce afaceri are Niculina Stoican? Din ce face bani, de fapt. Cifre COLOSALE
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
NOI RESTRICȚII de săptămâna viitoare! ARAFAT anunță VALUL 5, după sărbători
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Accident rutier cumplit lângă București. Cum s-a produs totul
Se dau bani în plus la salariu! Ministrul de Finanțe tocmai a făcut anunțul. Cine...
Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume. Afectează comportamentul oamenilor!
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...