Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat până la jumătatea anului. Altfel îl dăm degeaba

 Vosganian: Ajutorul de stat pentru Oltchim trebuie acordat până la jumătatea anului. Altfel îl dăm degeaba
Publicat: 28/02/2013, 15:04
Actualizat: 09/02/2016, 16:56

Ajutorul de stat pentru combinatul Oltchim ar trebui acordat până la jumătatea acestui an, pentru că altfel nu va mai fi util, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care apreciază că soluționarea din partea Comisiei Europene pe această temă nu va veni curând.

„Comisia Europeană are o mecanică internă. Cred că media în soluționarea notificărilor privind ajutoarele de stat nu este foarte încurajatoare, nu este pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care noi vedem ajutorul de stat pe termen mediu, care înseamnă până la jumătatea acestui an, asta e dorința noastră”, a afirmat Vosganian.

El a arătat că ministerul nu poate presa Comisia Europeană să soluționeze mai repede notificarea pe care autoritățile române au trimis-o cu privire la aprobarea acordării ajutorului de stat la Oltchim, însă a prezentat în notificare urgența situației.

„Evaluarea Comisiei este să vadă dacă nu cumva în toamna anului trecut Oltchim a beneficiat de ajutor de stat. Un exemplu de întrebare de la Comisia Europeană a fost: «Care sunt furnizorii publici ai Oltchim față de care combinatul nu a plătit sau și-a amânat plățile?» Apoi, dacă creditorii de stat au folosit toate mijloacele legale pentru a-și recupera banii? Și dacă vom lua bani de la bancă dacă nu îi vom da pe salarii. Banii pentru salarii trebuie să vină din producție”, a mai spus Vosganian.

Ca o soluție imediată la problemele de finanțare ale Oltchim, reprezentanții Ministerului Economiei încearcă împreună cu administratorii judiciari ai combinatului să reevalueze toate ipotecile acestuia pentru a vedea unde găsesc resurse, raportând valoarea de piață a creanței la valoarea ipotecii, astfel încât să poată negocia cu băncile obținerea unui împrumut.

„Cred că nu există companie mai ipotecată decât Oltchimul. Noi încercăm, cu ajutorul administratorilor judiciari, să reevaluăm toate ipotecile și acolo unde putem să renegociem să mai găsim resurse pentru a fi invocate în fața băncilor pentru alte credite. Eu am nevoie de două luni de liniște, în care voi încerca să găsesc un management privat și să am bani pentru salarii”, a spus Vosganian.

El a menționat că are pe birou „vreo cinci” planuri de reorganizare a Oltchim, dar fiecare dintre acestea ridică întrebarea „de ce nu au fost aduse până acum?”.

„Luni o să explic acest lucru celor care au făcut moțiunea referitoare la Oltchim”, a mai adăugat Vosganian.

La jumătatea lunii februarie Vosganian a avut o întâlnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepreședintele Comisiei Europene (CE) și responsabilul cu portofoliul concurenței, în care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

Vosganian i-a spus lui Almunia că intrarea în insolvență a combinatului chimic este o măsură „de bază”, iar statul român vrea ca activitatea Oltchim să ontinue pe segmentele viabile, în paralel cu restructurarea și reorganizarea companiei.

La sfârșitul lunii ianuarie Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care preciza că intenționează să acorde Oltchim un ajutor de stat de 45 milioane de euro, din care 20 milioane de euro ar reprezenta finanțarea pentru cheltuielile curente ale combinatului, precum și un ajutor de stat sub formă de garanții de stat pentru un împrumut de 25 milioane de euro acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producției și asigurarea capitalului de lucru pentru instalațiile viabile. ale combinatului.

Oltchim este în insolvență. Potrivit administratorilor judiciari, principalele motive pentru care Oltchim a ajuns în această situație sunt achiziția activelor de petrochimie ale Arpechim și necorelarea dintre evoluția salariilor și cea a veniturilor companiei.

Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eșuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câștigător al licitației, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere