Yango, serviciul de ride-sharing rusesc care concurează cu Uber, este disponibil oficial în România. Cât costă kilometrul

Redactor:
Cătălin Nițu
Yango, serviciul de ride-sharing rusesc care concurează cu Uber, este disponibil oficial în România. Cât costă kilometrul
Începând de astăzi, Uber, Bolt și Cever Go au încă un serviciu concurent pe piața din România.

Este vorba despre Yango, serviciul de rides-haring al gigantului online Yandex din Rusia. Lansarea serviciilor Yango pe piața din România erau zvonite încă de luna trecută, când compania a publicat anunțuri de angajare pentru persoane cunoscătoare de limba română pentru centrul de servicii clienți. Lansarea serviciului astăzi este foarte oportună, la numai două zile după ce guvernul a anunțat adoptarea ordonanței de urgență care reglementează ride-sharing-ul.

Yango, noul serviciu de ride-sharing din România

Yango, asemeni Uber, Bolt și Clever Go, este un serviciu de ride-sharing. Utilizatorii pot comanda o mașină direct din aplicația Yango de pe iOS sau Android, introduc o adresă de destinație și primesc instant costul și timpul estimat al cursei. Yango va încerca față de celelalte servicii să mențină prețuri competitive. Primul oraș în care Yango este disponibil la noi în țară este București.

Pentru șoferi, Yango ar putea fi mai avantajos decât concurența, întrucât compania prezintă pe site-ul său o ofertă atractivă. Comisionul pentru serviciile Yango este de 0%, iar șoferilor și se promit bonusuri de performanță. Această cotă de 0% va fi disponibilă doar la început, în timp compania introducând o taxă. Reprezentanții companiei spun că aceasta este de sub 15% în majoritatea țărilor unde serviciul este deja disponibil.

Compania spune că lucrează deja cu 55 de parteneri locali care au 3.000 de șoferi disponibili și nu colaborează (încă?) cu firme de taxi locale. Yango nu va lucra direct cu șoferii, precum restul companiilor, preferând să colaboreze direct cu firme. De asemenea, a fost fondat și un centru pentru șoferi, unde aceștia pot veni să se familiarizeze cu aplicația și cu serviciile Yango.

Yango nu folosește hărți Google sau cumpărate de la alte companii. Aplicația se bazează pe tehnologiile Yandex, precum hărți și machine learning. Acest lucru le permite să ofere costuri mai mici, întrucât nu plătesc licențe altor companii pentru astfel de servicii.

Cât costă serviciile Yango

Costul de bază al unei curse cu Yango este de 8 lei. Aceasta este calculată pentru o distanță de 3 km și 7 minute. Dacă cursa este mai scurtă de atât, clientul va plăti tot 8 lei. Cursa începe să fie contorizată după trei minute de când șoferul a ajuns la punctul de pornire. Fiecare minut de așteptare sau al cursei costă 0,3 lei, în timp ce fiecare kilometru costă 1,5 lei, iar minutele în trafic sunt calculate la 0,22 lei pe minut.

În afara orașelor, în zonele de suburbie, Yango taxează clienții cu 2 lei pe kilometru și cu 0,2 lei pe minut, în timp ce taxa de așteptare este la fel: 0,3 lei pe minut.

Site-ul Yango menționează și posibilitaea unor costuri crescute, în funcție de cerere sau aglomerație. Acesta se numește multiplicator de „oră de vârf” (rush hour) și va fi dinamic, similar cu tariful dinamic de pe Uber sau Bolt.

Citește continuarea…

Inchide