Ziua Celibatarilor, motiv de bucurie pentru compania de comerț online Alibaba. Câți bani a câștigat Jack Ma în 24 de ore

Ziua Celibatarilor, motiv de bucurie pentru compania de comerț online Alibaba. Câți bani a câștigat Jack Ma în 24 de ore
Publicat: 12/11/2014, 06:35

Volumul vânzărilor procesate prin intermediul aplicației de plăți Alipay în ziua de 11 noiembrie a trecut de 2 miliarde de dolari în doar o oră și 11 secunde și a depășit în total 9 miliarde de dolari în 24 de ore, circa 43% fiind realizate de pe dispozitive mobile, potrivit Alibaba.

Directorul general al Alibaba, Jack Ma, a declarat pentru CNBC că este îngrijorat dacă livrările produselor vor putea fi făcute la timp.

În medie, compania livrează aproape 17 milioane de pachete pe zi. În următoarele 3-5 zile, Alibaba va fi responsabilă cu efectuarea a peste 260 de milioane de livrări.

Cunoscută ca Ziua Celibatarilor în China, sărbătoarea a fost inventată de Alibaba în 2009, pornind de la celebrarea în ultimele două decenii a Sărbătorii Burlacilor. De atunci, vânzările Alibaba în Ziua Celibatarilor au crescut în ritm alert, înregistrând un salt de 5.740% din 2009-2013.

Alibaba a depășit în acest an atât așteptările proprii, cât și pe cele ale companiei de analiză a pieței IDC. Compania, care a promovat puternic Ziua Celibatarilor, anticipa vânzări de până la 50 de miliarde de yuani, respectiv 8,2 miliarde de dolari. IDC estima că vânzările vor atinge 8,65 miliarde de dolari, în creștere de la 5,75 miliarde de dolari în 2013, 3,04 miliarde de dolari în 2012 și 820 milioane de dolari în 2011.

Astfel, Ziua Celibatarilor a devenit una dintre cele mai profitabile sărbători inventate din istorie.

Acțiunile Alibaba au crescut cu 73% de la oferta publică inițială efectuată de companie în septembrie, când prețul a fost stabilit la 68 de dolari pe unitate. Marți, titlurile Alibaba au fost cotate în scădere cu 2,8%.

Inițial, sărbătoarea s-a numit Ziua Burlacilor, inventată în anii 1990 ca replică la Valentine”s Day. Alibaba s-a implicat în 2009, încurajând retailerii să ofere discount-uri mari, pe parcursul unei săptămâni de cumpărături care culminează cu 11 noiembrie.

Conceptul reinventării sărbătorilor nu este nou. Brandurile au devenit dependente de așa-numitele sărbători Hallmark, cum sunt Valentine”s Day și Sweetest Day, care stimulează oamenii să cumpere.

Rob Peck, analist la SunTrust Robinson Humphrey, anticipează ca vânzările din acest an de Ziua Celibatarilor să fie mai mari decât cele din întreaga Cyber Week din SUA, care urmează după sărbătoarea Thanksgiving și Vinerea Neagră.

Anul trecut, americanii au cheltuit online 2,9 miliarde de dolari de Black Friday și Cyber Monday, potrivit ComScore.

Ziua Celibatarilor este departe de rezultatele întregului sezon de cumpărători din Statele Unite, care anul trecut a generat vânzări de peste 48 de miliarde de dolari în perioada noiembrie-decembrie.

Jack Ma a spus că Ziua Celibatarilor a atras în acest an cumpărători din peste 220 de țări și furnizori din peste 20 de state, el anticipând că sărbătoarea va deveni una globală în următorii cinci ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase