GÂNDUL GREEN. Tanczos Barna, despre soluțiile necesare pentru prevenirea fenomenelor meteo extreme: „Este nevoie de investiții în împăduriri, iar PNRR ne vine în sprijin” | VIDEO

Publicat: 20/04/2022, 12:33

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit la GÂNDUL GREEN despre măsurile necesare pentru prevenirea fenomenelor meteorologice extreme.

Potrivit acestuia, există o serie de soluții care pot fi implementate, chiar dacă unele dintre ele nu sunt pe placul tuturor.

Spre exemplu, el spune că sistemul de gestionare a apelor va avea nevoie de noi soluții. „Acele bazine de apă trebuie administrate responsabil, găsind cele mai bune soluții care să nu afecteze, specii, habitate, să nu ducă la dispariția unor habitate extrem de valoroase sau la dispariția unor specii”, spune el.

El a adăugat că fenomenele meteo extreme afectează și alte state europene și că este nevoie de investiții importante și de măsuri imediate pentru prevenirea acestora.

„Pe tot ceea ce înseamnă inundații, fenomene meteorologice imediate, am văzut cât de grave pot fi. Am văzut acum un an în Germania, în Belgia, în țări care au spus că și-au rezolvat toate problemele în acest domeniu și am văzut că nu este așa. Acolo avem nevoie de investiții, iar PNRR ne vine în sprijin și asigură o parte din aceste investiții.

Trebuie să susținem, chiar dacă sunt dureroase, măsurile de tranziție verde din Fit for 55, din Green Deal, pentru că doar printr-un efort global se poate ajunge la o reducere a fenomenului. Și trebuie să mergem pe partea de împăduriri, trebuie să oprim fenomenul de deșertificare și să creem suprafețe noi de păduri”, a declarat Tanczos Barna la GÂNDUL GREEN.

Tanczos Barna: Am aprobat o ordonanță care vine cu un sprijin fără precedent pentru pădurile noi

Ministrul Mediului a mai explicat că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care își propune să stimuleze împăduririle noi prin acordarea unor sume de bani pentru fiecare hectar de pădure nouă.

Oficialul mai adaugă că operațiunile de împădurire au eșuat în ultimii ani din cauza lipsei unui stimulent real, lucru pe care ordonanța își propune să îl schimbe. Totodată, el a explicat că aceste operațiuni de împădurire/reîmpădurire urmează să fie finanțate inclusiv prin PNRR.

„Am aprobat o ordonanță de urgență care vine cu un sprijin fără precedent pentru pădurile noi: 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nou creată prin transformarea unor terenuri degradate sau agricole în pădure. Ținta noastră e de 57.000 de hectare de păduri până în 2026. Plantarea, realizarea pădurii, e finanțată prin PNRR, sumele vor fi undeva la peste 10.000 de euro pentru fiecare hectar de pădure în primii ani. Și replantarea și îngrijirea vor fi finanțate.

Din 2007 încoace, toate operațiunile de împădurire au eșuat, nu au fost la scară largă, pentru că nu a existat un stimulent real pentru următorii 10-20 de ani și tocmai acest lucru face această ordonanță, asigurăm această finanțare din fondurile de gaze cu efect de seră, exact scopul acestui fond, prin care stimulăm menținerea pădurii în primii 20 de ani, atunci când nu produce, când înseamnă doar cheltuială, întreținere, pază și așa mai departe”, a spus Tanczos Barna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Chilipiruri înainte de sărbători. ANAF dă drumul la vânzări
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...