POLUARE. Impactul industriei fashion asupra planetei: Doar 15% din deșeurile textile se reciclează

Redactor:
Gandul
POLUARE. Impactul industriei fashion asupra planetei: Doar 15% din deșeurile textile se reciclează
Doar o mică parte din textilele aruncate este reciclată, potrivit studiilor/ Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

La nivel global, deșeurile textile sunt pe locul doi ca sursă de poluare, după cele din industria petrolieră, conform specialiștilor.

Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000 și cu mult mai mult decât nevoia reală, păstrând și folosind hainele pentru prea puțin timp. Hainele reprezintă locul de întâlnire între public și privat, fiind obiectele care ne prezintă corpul în societate și care spun multe: ce preferințe personale avem, ce imagine vrem să creăm despre noi, ne conformăm sau nu regulilor sociale, poate chiar ce statut social și economic avem dar, de asemenea, hainele arată și condițiile în care au fost produse.

Se consumă 2.700 de litri de apă pentru un producerea unui tricou

Se vede cum a fost cusută o haină, din ce fibre este materialul, cât plastic conține, cât a călătorit până la noi și un ochi mai atent poate să „vadă” și cum arată fabrica unde a fost produsă haina. Ba chiar și câtă apă a fost consumată pentru, să zicem, o pereche de blugi: 7.000 de litri de apă! Adică apa pe care un om o bea în aproape 10 ani! Şi se produc 2 miliarde de perechi de jeanși în fiecare an. Pentru un tricou, este nevoie de 2.700 de litri de apă în producție! Iar apa este doar una dintre resursele necesare în producția de haine.

În procesul de vopsire se folosesc 1.7 milioane de tone de chimicale pentru 400 de miliarde de metri pătrați de textile, cât livrează industria anual. Se folosesc real însă doar 340 de miliarde mp, potrivit Greenpeace. UE nu face decât să confirme datele, apreciind că se irosesc între 10 și 20% din materialele textile produse.

95% din ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat

La partea de reciclare, cifrele sunt la fel de triste: deși 95% din ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat, doar 15% din deșeurile textile se refolosesc. Iar în fiecare secundă, pe planetă echivalentul unui camion plin cu textile este aruncat la groapa de gunoi sau la incinerat.

La nivel global, deșeurile textile constituie 5% din cantitatea totală de deșeuri, fiind o sursă uriașă de poluare, pe locul doi după cele din industria petrolieră, conform statisticilor. Impactul industriei modei este uriaș asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale planetei și 10% din emisiile de carbon, mai mult decât cea a transportul aerian și maritim împreună. De asemenea, industria se află pe locul doi la consumul de apă global.

Un alt impact uriaș este poluarea oceanelor cu fibre din plastic și chimicale. Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, industria de fashion a contribuit la poluarea oceanelor cu aproximativ 1.4 milioane de trilioane de fibre de plastic din cauza utilizării fibrelor sintetice precum poliesterul, acrilicul și nailonul.

Citiți continuarea pe greennews.ro.

Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Gigi Becali a început cumpărăturile de Black Friday. Cinci transferuri dintr-o lovitură la FCSB. Roş-albaştrii...
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Franţa, sub teroare. Trei morţi şi mai mulţi răniţi într-un atac cu cuţitul într-o biserică...
Atac într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți. O victimă ar fi fost decapitată...
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
Unde a ajuns să trăiască azi tatăl Gabrielei Cristea. Vecinii evită să discute despre situația...
Un MILION de oameni au DISPĂRUT în condiții misterioase, dar altceva este mai ȘOCANT
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Concedieri MASIVE în România. O mare companie dă afară mii de angajați. Pandemia îi duce...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Andreea Marin a trecut prin clipe de groază. Nu o să îţi vină să crezi...
×
Inchide