RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România

RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România
RECYCLE NOW. Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu ASE Metal: Schema de ajutor de stat pentru instalații de reciclare ar trebui îmbunătățită / Tehnologiile avansate lipsesc în România. Sursa: Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 26/06/2020, 14:41
Actualizat: 21/09/2020, 14:28

Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu în cadrul ASE Metal, a vorbit joi în cadrul conferinței Recycle Now, organizată de GÂNDUL, în parteneriat cu GreenPoint, despre industria reciclării din România.

El a declarat că reprezentanții industriei de reciclare sunt încă optimiști, dar că nu au foarte multe speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți curând.

El a vorbit despre schema de ajutor de stat pentru achiziția de instalații de reciclare, despre care susține că ar putea fi mult îmbunătățită.

„Zona de optimism, deocamdată, este departe, este o speranță, dar nu prea o întrevedem. Am văzut că intențiile autorităților sunt extraordinare și bineînțeles că strada aceea pe care o știm cu toții este pavată cu bune intenții. Dar trebuie să ne uităm un pic la ceea ce este real, inclusiv în domeniul legislativ. Am vorbit despre necesitatea unor investiții în instalații de reciclare. Oricum, uitându-mă la schema de ajutor de stat pentru achiziția de instalații de reciclare, de la care aveam mari speranțe, am observat în primul rând o hartă a României unde există zonele de dezvoltare regională. Mi s-ar părea normal să fie o hartă a României unde să existe zonele cu probleme de poluare. Și am mai observat că acolo sunt niște procente privind intensitatea ajutorului, stabilite diferențiat. Eu cred că acele procente ar trebui să se acorde în funcție de gravitatea problemei. Suma de bani alocată nu știu dacă este foarte importantă. Avem câți bani avem, suntem mai bogați sau mai săraci. Dar eficacitatea unui asemenea ajutor de stat, din start este nulă. Sau cu efecte minore. Iată cum o intenție bună, dar care nu este centrată, nu are niște obiective clare, nu va avea niciun fel de impact. Și de aspectele astea ne lovim de mulți ani”, a spus Constantin Apostol la Recycle Now.

Constantin Apostol: În Occident, industria reciclării este mult mai profitabilă. În România, tehnologiile moderne lipsesc

Constantin Apostol, CEO Reciclare deșeuri aluminiu în cadrul ASE Metal, a spus joi la Recycle Now, că în statele occidentale se folosesc anumite tehnologii în industria reciclării care în România lipsesc aproape în totalitate.

El a mai explicat că în Occident, industria reciclării este mult mai profitabilă decât cea din România.

„România cred că este într-o poziție un pic diferită. În principiu, dacă vorbim despre industria reciclării în industria occidentală și cea națională, o caracteristică comună ar fi piața materiilor prime secundare. Nivelul de profitabilitate al acestei industrii în Occident poate fi între 6-8%, în România este de circa 1-3%. Plus-valoarea de multe ori este inferioară unui procent de 20% în care intrăm cu toate costurile de transformare, amortizări. Vă atrag atenția că la nivel de tehnologie, de dotări, în toată România există circa 7-8 mașini de sortare automată cu raze X. Aceste 7-8 mașini înseamnă zero. Tehnologiile avansate, și vorbim de tehnologii care deja în zona occidentală sunt în exploatare de 10-15 ani lipsesc aproape cu desăvârșire. Excepție fac vreo 2-3 societăți care folosesc asemenea tehnologii”, a adăugat Constantin Apostol la Recycle Now.

Conferința digitală LIVE „Recycle Now”, organizată la la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu GreenPoint și moderat de Emma Zeicescu, host Gândul LIVE.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...