1 Decembrie în Kazahstan. Ziua Primului Președinte, ziua primelor alegeri prezidențiale din Kazahstanul independent

1 Decembrie în Kazahstan. Ziua Primului Președinte, ziua primelor alegeri prezidențiale din Kazahstanul independent
1 Decembrie în Kazahstan. Ziua Primului Președinte, ziua primelor alegeri prezidențiale din Kazahstanul independent

Cel mai mare stat fără ieșire la mare și a noua țară din lume după mărimea suprafeței ocupate – teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest, Kazahstanul și-a declarat independența față de fosta Uniune Sovietică la sfârșitul anilor `90, devenind stat independent și suveran.

 Ziua de 1 decembrie 1991 a însemnat, astfel, un moment istoric și de mândrie națională. În Kazahstan au avut loc primele alegeri prezidențiale, atunci când Nursultan Nazarbayev a fost ales primul președinte al Kazahstanului, primind 98,78% din voturile exprimate la alegeri organizate în mod democratic.

De atunci, ziua de 1 decembrie este numită Ziua Primului Președinte și sărbătorită la nivel național în Kazahstan.

”Sunt onorat să fiu primul Președinte ales de poporul meu în fruntea Kazahstanului independent”

Nursultan Nazarbayev, la momentul alegerii sale

Nursultan Nazarbayev, primul președinte al Kazahstanului independent

”Părintele națiunii”. Alegere responsabilă și semnalul pentru un nou drum în viața Kazahstanului

Cetățenii din Kazahstan i-au oferit lui Nursultan Nazarbayev toată încrederea lor, iar victoria acestuia în urma alegerilor prezidențiale desfășurate pe 1 decembrie 1991 a reprezentat, practic, și o alegere responsabilă a locuitorilor.

De la bun început, noul președinte al Kazahstanului a avut ca obiective principale crearea unei adevărate suveranități statale, construirea unei economii eficiente – Kazahstanul este cel mai mare producător de uraniu la nivel mondial și cea mai importantă economie din Asia Centrală -, dar și o luptă permanentă pentru a pune bazele unei societăți moderne, armonioase.

În urmă cu două decenii, Nursultan Nazarbayev a decis să mute capitalei kazahe din oraşul Alma Ata în deşert, la Astana. Capitala Kazahstanului a fost redenumită Nur-Sultan, în onoarea sa, în 2019. Astăzi, această nouă capitală a ţării rivalizează cu cele mai moderne oraşe ale lumii în ceea ce priveşte arhitectura şi infrastructura.

Nur-Sultan, capitala Kazahstanului

În semn de respect, Nursultan Nazarbayev este considerat fondatorul statului modern Kazahstan și, nu în ultimul rând, ”Părinte al națiunii”, titlu acordat de Parlament.

”Vremea nouă dictează provocări noi. Lumea din jurul nostru tot mai mult se adâncește în zona de turbulențe permanente. Dar acesta nu este un motiv pentru disperare și teamă de viitor. (…) Astăzi concurența statelor se reduce la concurența anumitor persoane.

Realizările economice și victoriile geopolitice, oricare ar fi acestea, nu au o mare valoare și semnificație, dacă nu duc la creșterea bunăstării fiecărei persoane. Acesta este principalul secret al prosperității și formula dezvoltării durabile a statelor în secolul XXI”

Nursultan Nazarbayev

Președintele Nursultan Nazarbayev a militat pentru dezarmarea nucleară, lupta împotriva terorismului și ”dialog intercivilizațional”

 Încă din primele zile ale mandatului său, președintele Nursultan Nazarbayev s-a doedit a fi un luptător fervent în demersurile sale de a mobiliza întreaga societate kazahă pentru a construi, împreună, Kazahstanul modern.

Potențialul creativ incontestabil al poporului kazah a fost pus în valoare, iar în ceea ce privește relațiile internaționale s-a pus accentul pe securitate și pe consolidarea păcii.

Primul președinte al Kazahstanului independent a susținut, din funcția supremă în stat, lupta împotriva terorismului internațional, militând – în același timp – pentru dezarmarea nucleară și pentru un dialog civilizat între țările. Sub conducerea președintelor Nazarbayev, Kazahstanul a stabilit un parteneriat strategic și extins cu Rusia, China, Statele Unite, UE, vecinii regionali, având relații de prietenie cu toate statele lumii.

În același timp, Nursultan Nazarbayev a impus reforme care au restricționat practicile religioase în vederea prevenirii terorismului și a extremismului religios.

”Opinia lui Nursultan Nazarbayev va fi de o importanță deosebită, unii ar putea spune prioritară, în dezvoltarea și adoptarea deciziilor strategice”

Kassym-Jomart Tokayev, noul președinte al Kazahstanului

”Miracolul Kazahstan”. În mai puțin de 30 de ani, o dezvoltare impresionantă

În mai puțin de 30 de ani, Kazahstanul a cunoscut o dezvoltare impresionantă, iar analiștii politici și cei economic sunt cu toții de acord că influența președintelui Nursultan Nazarbayev s-a dovedit a fi esențială în acest proces care este numit, acum, ”Miracolul Kazahstan”.

O abordare pragmatică, un sistem a cărui stabilitate a fost menținută, o planificare strategică pe termen mediu și lung, iar Kazahstanul este, astăzi, un exemplu, nu numai din punct de vedere politic, dar și economic sau cultural. Acest model de dezvoltare a devenit un exemplu, la nivel mondial, economia din Kazahstan înregistrând una dintre cele mai rapide creșteri din lume.

Pe lista Patrimoniului Mondial ONU se află, de altfel, și patru obiective situate pe teritoriul Kazahstanului.

  • 2003 – Mausoleul lui Khoja Ahmed Yasawi
  • 2004 – Petroglifele din situl arheologic Tamgaly
  • 2008 – Saryarka
  • 2014 – Drumul mătăsii: rețelele de drumuri din coridorul Chang’an-Tianshan

Nursultan Nazarbayev, academician al Academiei Naționale de Științe din Republica Kazahstan

Nursultan Nazarbayev  s-a născut pe data de 6 iulie 1940,  în satul Chemolgan, regiunea Kaskelen, regiunea Alma-Ata, SSR kazah (acum satul Ushkonyr, regiunea Karasai, regiunea Almaty, Republica Kazahstan).

În 1967,  Nazarbayev a absolvit instituția de învățământ tehnic superior la uzina metalurgică Karaganda. Este doctor în economie, academician al Academiei Naționale de Științe din Republica Kazahstan, profesor onorific și doctor onorific al mai multor universități naționale și străine, precum și autor al numeroaselor cărți și articole științifice.

Potrivit Decretului nr. 887 din 19 martie 2019 – ”Despre președintele Republicii Kazahstan” – puterile lui Nursultan Nazarbayev în calitate de șef de stat au încetat pe 20 martie 2019, iar acesta a declarat, la acel moment:

”În calitate de fondator al statului independent kazah, îmi dau seama că acum sarcina mea este de a facilita creșterea unei noi generații de lideri care vor continua reformele desfășurate în țară”.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?