10 condamnări în Azerbaidjan pentru atentatele dejucate din timpul concursului Eurovision 2012

10 condamnări în Azerbaidjan pentru atentatele dejucate din timpul concursului Eurovision 2012
Publicat: 09/12/2013, 18:11
Actualizat: 02/02/2019, 16:30

Zece persoane au fost condamnate, luni, în Azerbaidjan la pedepse cuprinse între trei ani și zece ani de închisoare pentru faptul că au pregătit o serie de atentate în timpul concursului Eurovision organizat în mai 2012 în această fostă republică sovietică, informează AFP.

Aceste noi condamnări ridică la 46 numărul persoanelor condamnate pentru pregătirea unor atacuri teroriste în timpul acelui concurs. Alte 36 de persoane au fost deja judecate în cadrul unor audieri precedente.

Ministerul azer pentru Securitate Națională a anunțat în mai 2012 că a dejucat un atac terorist în timpul concursului Eurovision și că a arestat 40 de suspecți.

Potrivit ministerului citat, grupul terorist, care ar avea legături cu Iranul, intenționa să organizeze un atac terorist în sala în care era organizat concursul Eurovision, dar și o serie de atentate contra președintelui Ilham Aliev, a unor posturi de poliție, a unor hoteluri în care erau cazați turiști străini și a unor lăcașuri de cult.

Serviciile de securitate au precizat că i-au arestat pe membrii acelei grupări teroriste în cadrul unor operațiuni desfășurate în mai multe orașe din țară, inclusiv în Baku, capitala azeră.

Eurovision, o competiție urmărită de peste 100 milioane de telespectatori din lumea întreagă, a fost cel mai mare eveniment cultural organizat de această țară de la proclamarea independenței și a desprinderii sale de URSS în 1991.

Regimul aflat la putere în Azerbaidjan, criticat cu regularitate pentru chestiuni legate de respectarea drepturilor omului și de statutul opoziției, a profitat de acel eveniment pentru a promova pe plan internațional această țară foarte bogată în hidrocarburi.

Finala concursului Eurovision 2014 va avea loc pe 10 mai la Copenhaga, capitala Danemarcei, învingătoarea ediției din 2013.

Cezar, reprezentantul României la ediția din acest an, a participat cu piesa „It’s My Life” și a ocupat locul al 13-lea.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare și voturi despre care nu o dată s-a spus că se acordă pe criterii politice. Cu toate acestea, Eurovision își are fanii lui înfocați. Câștigătorul concursului se bucură de atenție și prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceștia s-au numărat și nume care au făcut legendă în muzică – ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan și Celine Dion.

La concurs participă țările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizație înființată în 1950 de 23 de reprezentanți ai televiziunilor europene, într-o conferință care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate și țări non-europene, astfel explicându-se participarea unor țări ca Maroc și Israel.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...