11 ANI DE LA 11 SEPTEMBRIE. Barack Obama: „După atentate, nu am rămas cu frică, am rămas cu o țară mai puternică și mai sigură ca oricând”. LIVE VIDEO

11 ANI DE LA 11 SEPTEMBRIE. Barack Obama: După atentate, nu am rămas cu frică, am rămas cu o țară mai puternică și mai sigură ca oricând. LIVE VIDEO
Publicat: 11/09/2012, 21:22
Actualizat: 02/08/2014, 09:09

Americanii au comemorat marți 11 ani de la atentatele din 11 septembrie într-o atmosferă de relativă sobrietate, care reflectă o cicatrizare progresivă a rănilor provocate de această tragedie, relatează AFP.

gândul a transmis live text și live video.

UPDATE 17.12 Continuă rostirea numelor celor care au pierit în tragedia de la 11 septembrie 2001.

UPDATE 16.51 Președintele Barack Obama a susținut un discurs: „Ne războim cu al-Qaida, nu cu islamismul. În urma atentatelor de la 11 septembrie, nu am rămas cu frică, am rămas cu o țară mai puternică și mai sigură ca oricând”.

UPDATE 16.39 Secretarul Apărării Statelor Unite, Leon Panetta, susține un discurs.

UPDATE 16.32 În acest moment se intonează imnul Statelor Unite, în memoria victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001, urmat de un moment de reculegere.

UPDATE 16.31 Barack Obama și soția sa, Michelle, au comemorat la Casa Albă 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.

sursa foto Huffington Post

UPDATE 15.54 Ceremonia de comemorare a 11 ani de la atentatele teroriste din New York și Washington, de pe 11 septembrie 2001, a început în SUA. În acest moment sunt rostite numele tuturor celor 2.977 de victime ale atentatelor.


Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se aflau la New York turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la producerea tragediei, aici vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care au murit la New York, Washington și Shanksville, în Pennsylvania.

Ca de fiecare dată, vor fi respectate mai multe minute de reculegere care vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center și ora la care acestea s-au prăbușit.

În acest an totuși, nici primarul orașului New York, Michael Bloomberg, nici o altă personalitate politică de prim-plan nu va lua cuvântul, așa cum s-a întâmplat în 2011, când s-au comemorat zece ani de la aceste atentate.

Președintele american Barack Obama și soția sa, Michelle, se vor reculege în liniște în exteriorul Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreședintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbușit zborul 93 al United Airlines, ai cărui pasageri le-au rezistat celor care au deturnat avionul.

Luni, la Shanksville, secretarul Apărării Leon Panetta a cerut la rândul său ca soldații americani „care luptă și mor în Afganistan” să nu fie uitați.

„Mă rog pentru ca în momentul în care ne amintim de 11 septembrie, să ne acordăm timp pentru a ne aminti de sacrificiile suportate de cei care au luptat și au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai producă”, a declarat el.

Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidențiale nu va fi abandonată marți. Fostul președinte Bill Clinton, al cărui discurs la convenția democrată în favoarea lui Obama a înregistrat un succes răsunător, va merge la Miami în Florida pentru a-l susține pe președintele în exercițiu care se va confrunta, la 6 noiembrie, cu republicanul Mitt Romney.

Pentru numeroși americani, împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care s-a bucurat din partea presei de o atenție ieșită din comun, a constituit punctul culminant al acestor comemorări.

În plus, moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la desprinderea de deceniul precedent.

La New York, un nou zgârie-nori care va atinge 541 de metri, respectiv 1.776 de picioare, cifră simbolică pentru anul independenței Statelor Unite, este în ultima fază a construcției. Acesta va fi cea mai înaltă clădire din New York și Statele Unite, așa cum erau turnurile gemene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire