2014 în cifre. Cum s-a schimbat lumea în ultimul an

2014 în cifre. Cum s-a schimbat lumea în ultimul an
Publicat: 25/12/2014, 09:46

100-200%. Este creșterea numărului de lovituri de stat față de 2013. În acest an, guvernele din Thailanda și Burkina Faso au fost răsturnate de armată. În Ucraina, o revoltă populară și un vot al Parlamentului l-au dărâmat pe președintele Viktor Ianukovici. Există o dezbatere dacă evenimentele de la Kiev au fost într-adevăr o lovitură de stat, așa cum susține Ianukovici. Totuși, tehnic, fostul președinte are dreptate. Anul precedent, în lume a avut loc o singură lovitură de stat, în Egipt.

12,5%. Este reducerea grupului G8, al celor mai puternice națiuni industrializate. După excluderea Rusiei, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea, G8 a devenit G7. Grupul a revenit astfel la formula din 1998.

19%. Este creșterea numărului de miliardari în lume, conform Forbes. Din martie, pe planetă există 1.645 de miliardari, inclusiv cei 268 noi. De când a început Forbes să realizeze acest top, în 1987, asistăm la cea mai mare creștere. Anul acesta, numărul miliardarilor femei a crescut cu 25%, un nou record. Cu toate acestea, cele 172 de miliardare reprezintă doar aproximativ 10% din total.

55%. Este proporția țărilor în care libertatea internetului a scăzut în 2014, conform unui studiu Freedom House. Dintre cele 65 de țări evaluate, în mai mult de jumătate au fost propuse sau adoptate restricții legale ale exprimării online. „Drept urmare, acum mai mult ca niciodată oamenii sunt arestați pentru activitatea lor pe internet”, arată raportul.

17%. Este creșterea producției de opiu din Afganistan. Anul trecut, producția înregistrase tot o creștere record a culturilor de mac. ONU estimează că statul respectiv produce în jur de 6.400 de tone de opiu, o creștere cu 40% față de perioada în care țara era condusă de talibani.

15%. Este creșterea prognozată a instalațiilor de roboți industriali. China este liderul în ce privește achizițiile de roboți industriali.

1,2%. Este cota cu care economia Chinei o va depăși pe cea a SUA, pentru prima oară în 2014, conform estimărilor FMI. Instituția a măsurat PIB-ul fiecărei țări la paritate cu puterea de cumpărare, ceea ce înseamnă că a folosit rate de schimb care sunt ajustate în funcție de diferențele de preț la aceleași bunuri, între țări. După alte măsurători, economia SUA va rămâne pe locul 1 timp de 10 ani.

0,6%. Este creșterea producției mondiale de grâu față de anul trecut. Este cel mai mare nivel din toate timpurile, conform Consiliului Internațional al Grânelor. Rusia, unul dintre principalii exportatori ai lumii, a pus restricții la export, din cauza prăbușirii rublei.

0,65. Numărul gradelor Celsius cu care temperatura globală a depășit media de temperatură a secolului 20, ceea ce face din 2014 cea mai caldă perioadă de când oamenii de știință țin evidența, depășind recordul anterior din 2010.

40%. Este scăderea prețului la barilul de petrol, față de vârful din vară. Prețul petrolului se află la cel mai jos nivel din 5 ani și jumătate, din cauza reducerii cererii globale și a extinderii surselor alternative de energie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor