A fost inaugurat cel mai puternic radiotelescop din lume

A fost inaugurat cel mai puternic radiotelescop din lume
Publicat: 14/03/2013, 14:54
Actualizat: 15/03/2013, 12:03

Observatorul ALMA, cel mai puternic radiotelescop din lume, a fost inaugurat miercuri în deșertul Atacama, cel mai arid de pe planetă, pe platoul chilian Chajnantor, la o altitudine de peste 5.000 de metri, informează AFP.

„Atenția, sala de control, permisiune acordată. Îndreptați ALMA spre centrul galaxiei”, a ordonat prin radio, de pe platoul Chajnantor, astronomul chilian Antonio Hales, după ce a primit autorizația din partea președintelui chilian Sebastian Piñera.

Încet, 59 dintre cele 66 de antene s-au întors în jurul propriei axe și s-au orientat spre centrul Universului, în aplauzele specialiștilor emoționați din centrul de operațiuni unde a avut loc ceremonia de inaugurare a celui mai puternic observator spațial din lume.

„Aici, în cel mai arid deșert din lume, avem marele privilegiu de a inaugura acest observator, care este un veritabil uriaș al astronomiei și al observării spațiale”, a declarat președintele chilian.

„ALMA este fără niciun dubiu cel mai puternic telescop din lume”, a continuat Sebastian Piñera, și „ne va permite să cunoaștem mai bine Universul în care trăim și ne va ajuta poate să descoperim viață dincolo de planeta Terra”.

Mulțumind savanților și tehnicienilor implicați în proiectul ALMA, pentru „numărul incalculabil de ore de muncă”, directorul acestui observator uriaș, Thijs de Graauw, a dezvăluit faptul că ALMA „a demonstrat deja că este telescopul cel mai avansat care există, făcând ca toate celelalte pe care le aveam până acum să pară dintr-o dată mult mai mici”.

„Este un exemplu de mare reușită pe care putem să o obținem cu toții atunci când instituțiile și națiunile lumii își unesc eforturile”, a declarat, la rândul său, Tim de Zeeuw, directorul general al Observatorului European Austral (ESO).

ALMA, un proiect care a avut nevoie de 10 ani pentru a fi realizat, este primul proiect astronomic cu o dimensiune cu adevărat mondială, având un buget de circa 1 miliard de euro, împărțit între Europa, Statele Unite și Japonia.

ALMA (Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array), alcătuit din radiotelescoape conectate în rețea, va permite observarea lumii invizibile pentru ochiul uman, cu lungimi de undă milimetrice și submilimetrice, de peste 1.000 de ori mai lungi decât undele luminoase vizibile.

Formidabilă mașină de observat stelele, ALMA va putea astfel să străpungă norii denși de praf cosmic și să ajungă la zonele cele mai îndepărtate, mai vechi și mai reci din Univers.

ALMA va utiliza 66 de antene, cântărind fiecare peste 100 de tone, care vor fi pe deplin operaționale începând din luna octombrie. Savanții estimează la 30 de ani durata de viață „utilă” a acestui observator.

Aceste antene, care pot să opereze la unison, vor acționa ca un singur telescop uriaș, cu un diametru de 16 kilometri.

Spre deosebire de telescoapele optice cu infraroșu, ALMA poate să capteze lumina slabă și gazele prezente în timpul formării primelor stele, a galaxiilor și a planetelor situate în zonele cele mai întunecate, mai îndepărtate și mai reci (între -200 grade Celsius și -260 grade Celsius) ale Universului.

„Cu ajutorul ALMA, vom putea să observăm formarea și evoluția galactică și planetară și aceasta este cea mai mare speranță pe care o avem de la acest proiect. Știm cum s-a născut Big Bang-ul, dar nu știm cum se nasc galaxiile”, a declarat Diego Mardones, astronom la Universitatea din Chile.

ALMA va permite descifrarea altor mistere, precum acela care învăluie originea materiei organice și a vieții.

În 2009, prima antenă a fost instalată pe platoul Chajnantor, în apropiere de satul San Pedro din deșertul Atacama – la 1.700 kilometri de Santiago de Chile.

Acest loc a fost ales datorită altitudinii sale, secetei extreme și extraordinarei sale amplitudini. Datorită proximității sale de linia Ecuatorului, zona beneficiază și de un unghi privilegiat pentru a observa o mare parte a Universului.

Imaginile captate de ALMA vor fi analizate de „Corelator”, un supercomputer, unul dintre cele mai puternice din lume, conceput special pentru acest proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani