Activitatea de SPIONAJ de la Bruxelles, la același nivel ca în timpul Războiului Rece. „Pentru un spion, aceasta este o grădiniță. Este locul unde trebuie să fii”

Activitatea de SPIONAJ de la Bruxelles, la același nivel ca în timpul Războiului Rece. Pentru un spion, aceasta este o grădiniță. Este locul unde trebuie să fii
Publicat: 17/09/2012, 15:51
Actualizat: 04/02/2019, 18:28

Capitala UE are în prezent o activitate de spionaj mai intensă decât majoritatea orașelor din lume, aceasta fiind la același nivel ca în timpul Războiului Rece, a declarat șeful serviciului de securitate din Belgia, VSSE, Alain Winants, într-un interviu acordat publicației electronice EUObserver.

„Nu vorbim despre zeci, ci despre sute, câteva sute” de ofițeri ai serviciilor de informații străine și agenți la Bruxelles, a declarat el.

„În Belgia, spionajul, spionajul rusesc și cel al altor țări ca China dar și altele, este la același nivel ca în timpul Războiului Rece … Suntem o țară cu o enormă concentrație de diplomați, oameni de afaceri, instituții internaționale – NATO, instituții europene. Astfel, pentru un ofițer de informații, pentru un spion, aceasta este o grădiniță. Este locul unde trebuie să fii”, a adăugat el.

Întrebat dacă țări prietene UE, cum ar fi Israelul sau Statele Unite, fac același lucru, el a declarat: „Ar fi naiv să credeți că doar țări ca Rusia, China, Iran spionează”.

„Este un domeniu în care diferența între servicii neutre, prietene sau inamice tinde să dispară, iar atunci este vorba despre protecția potențialului economic și științific. În acest caz, eu cred că fiecare serviciu este în competiție cu celelalte”, a adăugat el.

Winants a afirmat că circulă o glumă în cercurile serviciilor de informații potrivit căreia spionii iranienii își spionează în special propriii ambasadori. Dar serviciile de informații rusești sau chineze urmăresc să obțină informații cu valoare comercială sau politică, precum și secrete „clasice” din domeniul apărării.

El a afirmat că de obicei spionii pretind că sunt diplomați, jurnaliști, lobbyiști, oameni de afaceri sau studenți. În afară de strângerea de informații, ei încearcă și să influențeze deciziile luate de oficiali UE sau NATO.

Aceștia se împrietenesc cu oficialii la seminarii sau evenimente sociale în capitala UE. Personalul de securitate european folosește un acronim pentru tipul de persoane pe care acestea le vizează: Mice (money – bani, ideology – ideologie, compromise – compromitere, ego – egocentrism) – persoane care sunt lacome sau au datorii, care au idei radicale, care au secrete vinovate sau care vor să fie James Bond.

În unele cazuri, spionii inițiază contacte la Bruxelles dar așteaptă până când ținta primește un nou post în țara sa înainte de a încerca să o recruteze.

Serviciul rus de informații externe este mai activ în țările occidentale, dar serviciul de informații interne FSB tinde să opereze în fostele state comuniste și să vizeze diplomați europeni care vizitează Moscova, a declarat șeful serviciilor de contraspionaj estone, Aleksander Toots. El a adăugat că Rusia a încetat să mai încerce să recruteze persoane pe baza ideologiei comuniste în anii ’80. Aceasta folosește în prezent banii, compromiterea sau egocentrismul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto