Activitatea nucleară de pe o insulă din Golful San Francisco, tăinută de autorități timp de decenii

Activitatea nucleară de pe o insulă din Golful San Francisco, tăinută de autorități timp de decenii
Publicat: 22/08/2012, 16:21
Actualizat: 22/08/2013, 12:37

Autoritățile pentru sănătate publică din California susțin că nivelul de radiații din zona Golfului San Francisco demonstrează că în această zonă s-au desfășurat activități nucleare pe care oficialii americani le-au tăinuit timp de decenii, scrie Business Insider.

„Nivelul ridicat de radiu nu poate fi explicat de activitatea desfășurată până acum în zonă”, a declarat Stephen Woods, manager în cadrul Departamentului de sănătate publică din California.

În 1937, Guvernul american a construit insula artificială Treasure Island, iar câțiva ani mai târziu au stabilit acolo o bază militară.

După cel de-al doilea Război Mondial, Treasure Island s-a transformat într-un centru de pregătire pentru acțiunile de decontaminare nucleară.

În anul 1993, armata SUA a demarat un amplu proces de ecologizare în Treasure Island, pentru ca autoritățile sanitare să aprobe preluarea ei de către municipalitatea din San Francisco, care a plătit 105 milioane de dolari pentru a intra în posesia insulei artificiale.

Un raport din anul 2006 arată că, în urma testelor realizate, zona este sigură și nu este contaminată. O suprafață de aproape 70 de hectare din Trasure Island a fost predată atunci autorităților din San Francisco.

Între timp, zona s-a dezvoltat masiv, iar populația a depășit 20.000 de locuitori.

În decembrie 2010, autoritățile au escavat o porțiune din insulă și au descoperit peste 12.000 de metri cubi de sol contaminat, având un nivel de radiații de 400 de ori mai mare decât limita maximă admisă de Agenția de protecție a mediului. În plus, în apropiere se află și două instituții de învățământ, iar copiii înscriși acolo au fost expuși la radiații.

În cele din urmă, o echipă de specialiști civili a fost anagajată pentru face noi măsurători în zonă și pentru a concepe un raport.

La începutul acestei luni, reprezentanții unui ONG au obținut datele din noul raport privind nivelul de radiații din zonă. Ceea ce a ieșit la iveală este cutremurător, potrivit publicației citate.

„Treasure Island a găzduit o bază de întreținere, depozitare, reciclare și incinerare a resturilor provenite de la navele militare care au efectuat misiuni de testare a bombelor atomice în Pacific”, se arată în acest raport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase