Acuzarea Statului Islamic de genocid NU va afecta lupta împotriva grupării, afirmă Washingtonul

Acuzarea Statului Islamic de genocid NU va afecta lupta împotriva grupării, afirmă Washingtonul
Publicat: 18/03/2016, 09:20

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat joi că obiectivul acestei acuzații este să „prezinte, de dragul istoriei, ceea ce știm și am văzut că face această grupare oamenilor nevinovați din Irak și Siria”.

Prin acest gest este recunoscută suferința unui mare număr de persoane, ceea ce – speră Statele Unite – va concentra atenția lumii să facă mai mult pentru a-i înfrânge pe jihadiști.

Kirby a precizat că declarația de joi a secretarului de Stat american John Kerry afirmă politica Statelor Unite, care tratează de mult timp Statul Islamic „ca și cum s-ar gândi la genocid”.

Această politică datează din august 2014, când Statul islamic a încercat să „extermine” etnici yazidi pe Muntele Sinjar, a precizat Kirby. O campanie aeriană condusă de Statele Unite a fost lansată la scurt timp după aceea.

Kerry a citat Muntele Sinjar, unde mii de etnici yazidi au fost blocați de către Statul islamic fără alimente, apă sau îngrijiri medicale.

El a declarat că organizația Statul Islamic „este genocidară prin autoproclamarea sa, ideologie și fapte – prin ceea ce spune, prin ceea ce crede și prin ceea ce face. Întreaga sa viziune asupra lumii are la bază eliminarea celor care nu aderă la ideologia sa perversă”.

Gruparea extremistă sunnită a comis crime împotriva umanități și epurări etnice în rândul creștinilor, etnicilor yazidi și musulmanilor șiiți, iar în unele cazuri împotriva musulmanilor sunniți, kurzilor și altor minorități a acuzat Kerry.

Organizația Statul Islamic „omoară creștini pentru că sunt creștini, yazidi pentru că sunt yazidi, șiiți pentru că sunt șiiți”, a subliniat el.

Kerry a declarat că această coaliție internațională împotriva Statului Islamic, din care fac parte 66 de țări, a reușit să-i respingă pe extremiști din aproximativ 40% din teritoriul pe care organizația îl controla în Irak și din aproximativ 20% în Siria.

„Nu am nicio îndoială că, dacă (Statul Islamic) ar fi reușit să-și creeze așa-zisul califat, (gruparea) ar fi căutat să distrugă ceea ce a mai rămas din mozaicul etnic și religios care prospera cândva în regiune”, a spus șeful diplomației americane.

Kirby a declarat că a avut loc o intensificare în ritmul și amploarea atacurilor aeriene și la multe alte niveluri în lupta împotriva forțelor Statului Islamic, iar presiunea va continua.

Congresul american a exercitat presiuni asupra administrației Obama să prezinte un raport cu privire la o anchetă privind un genocid și alte atrocități comise în Irak și Siria și a stabilit pentru joi termenul-limită în vederea prezentării concluziilor la care a ajuns.

Președintele Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Camerei Reprezentanților Ed Royce a salutat declarația lui Kerry și a subliniat că Guvernul american „transmite în sfârșit mesajul corect”. El l-a îndemnat pe președintele Barack Obama să întocmească un „plan larg, global” în vederea înfrângerii și distrugerii Statului Islamic.

Kerry a declarat că la baza concluziilor sale se află examinarea unor informații culese în ultimele luni de către Departamentul de Stat, comunitatea de informații și grupuri externe. El a promis că Statele Unite vor face tot ceea ce vor putea pentru ca cei vinovați să dea socoteală.

„Eu nu sunt nici judecător, nici procuror, nici jurat în ceea ce privește acuzarea unor anumite persoane de genocid, crime împotriva umanității și epurare etnică”, a subliniat el, îndemnând ca faptele „să fie scoase la lumină de către o anchetă independentă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?