Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus

Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus
Publicat: 25/11/2015, 19:12

Administrația islamisto-conservatoare de la Ankara denunțase în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, raidurile ruse în Siria, îndemnând Rusia să atace exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

De fapt, regimul Recep Tayyip Erdogan are propriile interese în conflictul din Siria, temându-se în primul rând de avansarea milițiilor kurde. În plus, conform premierului rus Dmitri Medvedev, oficiali turci au „interese financiare directe” în comerțul cu petrol efectuat ilegal de organizația teroristă Stat Islamic.

Mai mult, în ultima vreme, liderii de la Ankara au exprimat preocupări din ce în ce mai intense privind situația etnicilor turci care trăiesc în nordul Siriei.

Marți dimineață, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera dintre Siria și Turcia. Ankara susține că avionul militar rus intrase câteva secunde în spațiul aerian turc, deși nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spațiul aerian turc, iar președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecințe grave”. „Dar, oricum, piloții noștri și avionul nu reprezentau nicio amenințare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operațiuni împotriva rețelei teroriste Stat Islamic”, a afirmat Putin. „Pierderea reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriștilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru”, a avertizat Putin, condamnând atitudinea Turciei.

După incident, cel mai grav produs între NATO și Rusia în ultimii 50 de ani, Erdogan a adoptat o atitudine diplomatică, explicând că nu vrea escaladarea tensiunilor cu Rusia. Însă liderul de la Ankara, acuzat de multe ori de tendințe autoritariste, a reiterat, în contextul argumentației pentru justificarea doborârii avionului rus, că Rusia trebuie să atace strict poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, nu sate ale comunității turce din Siria.

„Rusia a transmis că a intervenit aerian în Siria pentru atacarea Daesh” (n.red. – rețeaua teroristă Stat Islamic). Dar membrii organizației teroriste Daesh nu sunt prezenți în regiunea siriană Latakia, nici în zonele nordice în care sunt etnici turci… Să nu ne lăsăm induși în eroare…”, a subliniat liderul turc, citat de Reuters.

Și premierul Ahmet Davutoglu, un apropiat al lui Erdogan, a avut aceeași retorică miercuri, atrăgând atenția că atacurile ruse asupra etnicilor turci din Siria nu pot fi efectuate sub pretextul contracarării rețelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Statele Unite au transmis că nu sunt implicate în doborârea avionului rus, unii oficiali recunoscând că aparatul militar era în spațiul aerian sirian în momentul în care a fost vizat de armata turcă, după ce intrase scurt timp în spațiul Turciei. Alianța Nord-Atlantică a adoptat un ton rezervat, semnalând că este alături de Turcia, dar îndemnând Ankara și Moscova să evite escaladarea conflictului.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia.

Rusia a lansat la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuti de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia și Egipt, unde a proclamat un „califat islamic”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 250.000 de morți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Dacia a ajuns pe Nürburgring. VIDEO cu modelul autohton în FULL GAZ
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă...
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Mesajul transmis de milionar Nick Rădoi după ce a suferit mai multe operații: ”Durerile au...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Magicianul Antonio, cel mai înalt om din România, dezamăgit de participarea la iUmor: „Am făcut...
×