Administrația Biden a depus plângere împotriva statului Texas pentru legea care interzice avortul

Administrația Biden a depus plângere împotriva statului Texas pentru legea care interzice avortul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/09/2021, 11:00

Administrația Joe Biden a depus joi o plângere în instanță împotriva statului american Texas prin care solicită anularea unei legi care interzice aproape în totalitate avorturile în acest stat conservator din sudul Statelor Unite.

Legea a intrat în vigoare la 1 septembrie și a fost puternic criticată de președintele democrat Joe Biden, informează Agerpres.

Secretarul american al Justiției, Merrick Garland, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că noua lege „este în mod clar neconstituțională din perspectiva jurisprudenței Curții Supreme”.

Secretarul american al Justiției: Nu am acționat sub presiune politică

Merrick Garland a adăugat că a decis să sesizeze instanța în legătură cu această lege „după o examinare a legii și a faptelor” și nu sub presiune politică, așa cum au dat unele voci de înțeles.

„Departamentul Justiţiei are responsabilitatea să apere Constituţia Statelor Unite şi statul de drept, astăzi îndeplinim această datorie depunând o plângere”, a declarat oficialul.

Legea din Texas interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţie în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase