Administrația SUA analizează opțiuni pentru stabilizarea post-conflict a Fâșiei Gaza / Casa Albă: „Hamas nu poate fi viitorul”

Administrația SUA analizează opțiuni pentru stabilizarea post-conflict a Fâșiei Gaza / Casa Albă: „Hamas nu poate fi viitorul”
Publicat: 01/11/2023, 20:56
Actualizat: 01/11/2023, 21:03

Administrația SUA a semnalat, miercuri seară, că grupul islamist Hamas nu va mai putea conduce teritoriul palestinian Fâșia Gaza, precizând că sunt analizate opțiuni privind o prezență militară internațională și preluarea controlului de către Autoritatea Palestiniană.

”Grupul Hamas nu poate fi viitorul guvernării în Fâșia Gaza. Statele Unite colaborează cu partenerii regionali și explorează opțiuni. Viitorul nu poate fi Hamas. Cum va arăta Fâșia Gaza după conflict? Dacă acest lucru înseamnă prezență internațională într-o anumită formă, merită să discutăm, dar, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, citat de cotidianul Haaretz.

John Kirby a respins apelurile privind un armistițiu umanitar general în Fâșia Gaza. ”Statele Unite susțin ideea pauzelor temporare în confruntări, pentru a permite asistența destinată populației civile, dar un armistițiu extins nu este răspunsul corect”, a precizat John Kirby.

Anterior, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul discută cu partenerii din Orientul Mijlociu pe tema viitorului teritoriului palestinian Fâșia Gaza după încheierea ofensivei militare israeliene, care are obiectivul înlăturării de la putere a organizației islamiste Hamas și distrugerea infrastructurii militare.

”O soluție care ar putea avea sens ar fi o Autoritate Palestiniană eficientă și revitalizată, care să exercite guvernarea și să aibă responsabilități de securitate în Fâșia Gaza”, a declarat Blinken, marți, în cursul audierilor în Senatul SUA.

În prezent, Autoritatea Palestiniană guvernează teritoriul palestinian Cisiordania, iar grupul Hamas deține controlul asupra Fâșiei Gaza.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat de la Washington a criticat violențele comise de coloniști israelieni în Cisiordania.

”Noi am transmis clar Israelului că suntem foarte preocupați de violențele comise de coloniști israelieni în Cisiordania. Destabilizează incredibil de mult și sunt contraproductive pentru securitatea pe termen lung a Israelului, fiind și extrem de dăunătoare pentru palestinienii din Cisiordania. Am transmis un mesaj foarte clar că atacurile sunt inacceptabile, trebuie să înceteze, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere”, a declarat miercuri seară Mathew Miller, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

De la începerea confruntărilor militare între armata israeliană și grupurile militante din Fâșia Gaza, șapte palestinieni au fost uciși în celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, în atacuri ale coloniștilor israelieni. În total, peste 100 de palestinieni au fost uciși în confruntări produse în Cisiordania în ultimele trei săptămâni.

În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 8.796 de morți, inclusiv 3.648 de copii, a comunicat miercuri Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului Hamas.

În Israel, atacurile armate comise de militanți islamiști s-au soldat, conform diverselor surse, cu 1.300-1400 de morți și aproximativ 5.400 de răniți. Aproximativ 240 de persoane răpite din sudul Israelului sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

ONU denunță atrocitățile din Fâșia Gaza / Germania cere armatei israeliene să acționeze proporționat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce a dus la ruptura dintre Florin Piersic și fiul său: „Îmi e greu să...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Cutremur după gratii. Elena UDREA a...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Maestrul avea septicemie: ”S-au infectat...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?