Prima pagină » Știri externe » Adrian Năstase: Ar trebui deblocat tratatul dintre UE și China. A fost băgat la frigider de Parlamentul European

Adrian Năstase: Ar trebui deblocat tratatul dintre UE și China. A fost băgat la frigider de Parlamentul European

Adrian Năstase, în emisiunea „Ai Aflat! cu Ionuț Cristache”, își exprimă o poziție realistă în ceea ce privește relațiile internaționale ale României, subliniind că nu-i plac exagerările în legăturile cu alte țări. Fostul lider PSD consideră că România nu își poate baza securitatea exclusiv pe o relație cu o putere aflată departe, cum sunt Statele Unite, și avertizează că NATO ar putea pierde rațiunea de a contracara Rusia.

În răspuns la întrebarea despre relațiile cu China, Năstase subliniază că România ar trebui să-și îmbunătățească relațiile cu Republica Populară Chineză, chiar dacă acest lucru ar putea deranja SUA. El crede că ar trebui deblocat tratatul de comerț liber dintre UE și China, care a fost blocat de Parlamentul European din cauza problemelor legate de tarifele impuse de SUA.

„O să fiu realist. Dar nu-mi plac de cei care exagerează în relația cu americanii cum nu mi-au plăcut nici de cei care exagerau pe relația cu Rusia sau cu Franța. Eu tot încerc să văd cum este mai bine pentru România. Eu nu cred că România își permite să-și lege securitatea exclusiv de relația cu o țară aflată dincolo de oceane și de munți. Din momentul în care NATO își pierde din rațiunea de a contracara Rusia…”, a declarat fostul premier.

Ionuț Cristache îl întreabă pe fostum premier al României dacă România ar trebui să-și repare relațiile cu Republica Populară Chineză.

„Eu așa cred. Eu cred că lucrul ăsta este absolut necesar. Americanii vor fi iar supărați, dar vă reamintesc că România are propriile sale interese dincolo de interesele americanilor. Ar trebui deblocat tratatul de comerț liber dintre UE și China. Și practic, au acum loc niște negocieri. A fost băgat la frigider de Parlamentul European, în situația în care SUA au creat toată această poveste legată de chestiunea tarifelor. Vă reamintesc că nu mai pot fi gestionate bilateral, ele sunt gestionate de la centrul de la Bruxelles, fie că ne place sau nu”, a spus Adrian Năstase.

Ionuț Cristache a adus în discuție o problemă vitală a politicii externe: de ziua națională a Chinei, România nu trimite niciun secretar și l-a întrebat dacă România ar trebui să-și regândească strategia.  Adrian Năstase a reamintit că a participat.

„Sunt absolut sigur că trebuie să facem lucrul acesta. România a beneficiat de sprijinul Chinei în 1968, când URSS instrase în Cehoslovacia și se gândeau dacă nu trebuie să intre și în România. Chinezii le-au spus să nu o facă. Noi nu avem nicio problemă cu China, din contră, a fost un ajutor reciproc. România a ajutat la restabilirea relațiilor dintre SUA și China. Prin România s-a făcut această joncțiune, în perioada președinției lui Nixon”.

„Am văzut și diverse tatonări ale Ursulei von der Leyen în raport cu premierul chinez, că ar trebui să intensificăm relațiile. Avem această fereastră de oportunitate. Pentru că vedeți dumneavoastră, în ultimii ani, cum îndrăzneai să rostești cuvântul China, cum să rea o parte a presei care făcea propagandă americană, acum face propagandă anti-americană. Năstase și cu Ponta sunt cu China, aduce chinezii, aduce turcii….acum, s-a inversat, nu mai sunt buni americanii. E cazul să fie exploatată fereastra de deschidere?”, l-a întrebat gazda emisiunii pe fostul premier.

„Eu așa cred. Sunt o mulțime de afaceri care se dezvoltă, dar contează și relația politică.  Eu cred că România are nevoie, în condițiile în care umbrela americană începe să aibă găuri, este importantă față de riscurile pe care le poate prezenta Rusia în Marea Neagră, relația cu China este foarte importantă. China este un tampon pentru Rusia pentru a nu face lucruri”, crede fostul lider social-democrat.

„Este o ironie. Cum Biden a aruncat Rusia în brațele Chinei, acum, Trump aruncă Europa în brațele Chinei”, a comentat moderatorul emisiunii.

„E foarte adevărat”, a spus Adrian Năstase.


Citește și: Adrian Năstase: „Actuala formulă de guvernare nu mai funcționează”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele