LIVE TEXT | Război Israel-Hamas.ONU a votat pentru un „armistiţiu umanitar” / Șeful Statului Major israelian: Desfășurăm o operațiune terestră în Gaza

LIVE TEXT | Război Israel-Hamas.ONU a votat pentru un „armistiţiu umanitar” / Șeful Statului Major israelian: Desfășurăm o operațiune terestră în Gaza
Publicat: 28/10/2023, 14:01
Actualizat: 28/10/2023, 22:28
22:13

Halevi: Forțele israeliene desfășoară o operațiune terestră în Gaza

Generalul Herzi Halevi, șeful Statului Major al Forțelor Armate israeliene, a declarat sâmbătă că țara sa desfășoară în acest moment o operațiune terestră în Fâșia Gaza.

Potrivit acestuia, forțele israeliene trec, astfel, la „etapa următoare”.

„Cei mai buni ofiţeri şi soldaţi, bine antrenaţi şi pregătiţi, sunt desfăşuraţi în prezent în Fâşia Gaza. Forţele noastre terestre desfăşoară o operaţiune importantă şi complexă. Obiectivele acestui război necesită o operaţiune terestră”, mai spune acesta. Citește mai mult…

22:06

Israelul își recheamă diplomații după declarațiile lui Erdogan

În contextul declarațiilor acide ale liderului turc, autoritățile israeliene anunță, prin vocea ministrului de Externe, că au decis rechemarea unor diplomați din Turcia, cât și reevaluarea relațiilor cu Ankara.

„Având în vedere declarațiile grave venite din Turcia, am ordonat întoarcerea reprezentanților diplomatici de acolo pentru a efectua o reevaluare a relațiilor dintre Israel și Turcia”, a declarat ministrul Eli Cohen.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a adresat sutelor de mii de susținători la unul dintre cele mai mari mitinguri pro-palestiniene de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, curtându-și baza politică islamistă.

„Israelul comite în mod deschis crime de război de 22 de zile, dar liderii occidentali nici măcar nu pot cere Israelului o încetare a focului, cu atât mai puțin să reacționeze la aceasta”, a spus Erdogan mulțimii din Istanbul, care flutura steaguri palestiniene, relatează Reuters

„Vom spune lumii întregi că Israelul este un criminal de război. Ne pregătim pentru asta. Vom declara Israelul criminal de război”, a spus șeful statului turc.

16:09

IDF face un nou apel la evacuări în Gaza

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a lansat un „apel urgent” către cetățenii din nordul Fâșiei Gaza și din orașul Gaza să se mute „imediat” spre sud, potrivit BBC.

Într-o postare pe X, Hagari spune că aceștia vor putea să se întoarcă la casele lor atunci când „ostilitățile intense se vor încheia”.

El adaugă că Hamas le pune viețile în pericol prin plasarea de arme în zonele civile și că Israelul nu va uita atacurile brutale ale grupului din 7 octombrie.

„Fereastra în care puteți acționa se închide”, avertizează Hagari. „Mutați-vă spre sud pentru propria voastră siguranță”.

17:22

Numărul persoanelor ucise în Gaza a crescut la 7.650

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că numărul persoanelor ucise în teritoriu a crescut la 7.650, potrivit Sky News.

Acesta a precizat că alte 19.450 de persoane au fost rănite.

De la începutul conflictului, la 7 octombrie, 111 persoane au fost ucise în Cisiordania, iar 1.950 de persoane au fost rănite.

În atacul Hamas din Israel acum trei săptămâni, 1.400 de persoane au fost ucise de teroriști.

19:21

Hamas cere eliberarea tuturor ostaticilor palestinieni

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Abu Obeida, cere ca Israelul să elibereze toți prizonierii palestinieni în schimbul ostaticilor israelieni luați de organizația teroristă.

„Prețul de plătit pentru numărul mare de ostatici inamici în mâinile noastre este să golim închisorile (israeliene) de toți prizonierii palestinieni”, spune el, într-o declarație difuzată de canalul de televiziune Al-Aqsa, condus de Hamas.

19:19

Elon Musk promite internet STARLINK în Gaza

Miliardarul Elon Musk, care conduce compania SpaceX, din care face parte serviciul Starlink, a anunțat că va oferi internet prin satelit în Fâșia Gaza organizațiilor care oferă ajutor.

Accesul la internet în teritoriul palestinian a fost pierdut în urma războiului dintre Israel și organizația Hamas.

În lisa accesului la mediul online, oamenii nu pot chema salvarea, cere ajutor de la ONG-uri și nu pot comunica. Citește mai mult…

15:23

Hamas caută opt OSTATICI RUȘI din Gaza, la cererea Moscovei: ”Îi vom găsi și elibera, privim Rusia ca fiind cel mai apropiat PRIETEN al nostru”

Abu Marzouk, membru al Biroului Politic al Hamas, a declarat pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, că gruparea Hamas caută opt ostatici ruși care s-ar afla în Gaza, la cererea Moscovei.

Legătura cu totul ”specială” dintre Rusia și gruparea Hamas ete confirmată, astfel, de Abu Marzouk, acesta declarând și că Hamas percepe Rusia lui Vladimir Putin ca fiind ”cel mai apropiat prieten” al grupării teroriste.

De altfel, Moscova nu a etichetat drept ”grupare teroristă” organizația Hamas. (alte informații AICI)

14:01

Familia primului ministru scoțian, de negăsit în Gaza

Familia primului ministru scoțian, de negăsit în Gaza, susține acesta.

Humza Yousaf a declarat că încă nu a primit vești de la familia sa din Gaza, după ce internetul și comunicațiile au fost întrerupte noaptea trecut, scrie Sky News.

Primul ministru scoțian a declarat anterior pentru Sky News că părinții soției sale au fost „prinși” în teritoriu.

„Mă tem că nu avem vești de la socrii mei”, a postat el pe X (fost Twitter)  în această dimineață.

„Îngrijorarea mea este pentru toți oamenii nevinovați care suferă pentru o crimă pe care nu au comis-o.

„Dacă nu ați votat pentru pace, în timp ce copiii mor, atunci nu știu cum dormiți noaptea”.

13:44

Armata israeliană anunţă că a pierdut 311 militari de la începutul războiului cu Hamasul

Forţele armate israeliene au pierdut 311 militari de la atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas, la 7 octombrie, anunţă un purtător de cuvânt armatei, Daniel Hagari, relatează AFP.

El estimează că incursiunea din noaptea de vineri spre sâmbătă a Tsahalului în Fâşia Gaza s-a soldat cu moartea mai multor militari, fără să prezinte un bilanţ.

13:00

Erdogan cere Israelului ”să înceteze imediat această nebunie” şi să oprească atacurile în Fâşia Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cere sâmbătă Israelului ”să înceteze imediat această nebunie” şi să pună capăt atacurilor în Fâşia, într-un mesaj postat pe X, relatează AFP.

„Bombardamentele israeliene care s-au intensificat ieri seară (vineri) în (Fâşia) Gaza au vizat încă o dată femei, copii şi civili nevinovaţi şi au agravat criza umanitară în curs”, acuză preşedintele turc, conform News.ro.

„Israelul trebuie să înceteze imediat această nebunie şi să-şi pună capăt atacurilor”, cere liderul turc.

Receo Tayyip Erdogan îi invită pe turci la o manifestaţie de susţinere a palestinienilor, organizată sâmbătă de către Partidul său al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP; islamo-conservator), la Istanbul.

11:54

Peste 200 de protestatari pro-Palestina, arestați la New York

Peste 200 de protestatari pro-Palestina, în mare parte evrei, din stația Grand Hotel din New York au fost arestați, sâmbătă, după ce au organizat un protest care a umplut terminalul de persoane și au fost expuse mesaje precum „Plângeți morții, luptați pentru cei vii!”, potrivit AFP.

Departamentul de Poliție din New York a declarat că cel puțin 200 de persoane au fost arestate, în timp ce organizatorii protestului au estimat că numărul acestora a depășit 300.

În fotografiile publicate pe internet s-au observat cozi lungi de tineri care stăteau în cătușe și purtau hanorace negre, scrise cu alb: „Nu în numele nostru” și „Încetați focul acum”, conform Mediafax.

Protestul, numit de organizatori „Sit-in”, a fost convocat de grupul Jewish Voice for Peace-New York City, care a declarat că mii de membri ai săi au participat, blocând holul principal al gării centrale din oraș.

11:28

Israelul afirmă că 150 de "ținte subterane" au fost lovite în Gaza

Războiul dintre Israel și Hamas. Israelul afirmă că 150 de „ținte subterane” au fost lovite în Gaza în timpul celui mai puternic bombardament de până acum.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că aproximativ 100 de avioane au lovit 150 de ținte subterane ale Hamas din Gaza, în cel mai puternic bombardament aerian din războiul din Gaza de până acum, în timp ce locuitorii palestinieni din Gaza au raportat ciocniri cu vehicule blindate și infanterie israeliene în timpul nopții în trei locații din Fâșia Gaza.

În condițiile în care serviciile de internet și de telefonie mobilă au fost întrerupte aproape în totalitate în Gaza începând de vineri seara, informațiile despre situația din această fâșie de coastă de 2,3 milioane de locuitori, guvernată de Hamas, au fost puține, notează The Guardian, citat de Mediafax.

Cu toate acestea, imagini de la camerele de luat vederi ale presei aflate în afara Fâșiei Gaza, în Israel și Egipt, au arătat o noapte de atacuri aeriene nesfârșite și artilerie care au colorat cerul de noapte în portocaliu.

Cele câteva rapoarte care au apărut din interiorul Gaza au descris o situație haotică, cu echipe de paramedici care se străduiau să coordoneze recuperarea morților și a răniților din cauza lipsei de comunicații.

11:11

ULTIMA ORĂ | Comandantul naval al HAMAS, eliminat printr-o LOVITURĂ AERIANĂ de IDF și Shin Beth

Printr-un anunț de ultimă oră, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a transmis că, prin intermediul unei lovituri aeriene precise, comandatul naval al grupării teroriste Hamas a fost eliminat.

Șeful comandamentului naval al grupării teroriste era responsabil pentru încercarea luptătorilor Hamas de a se infiltra în spațiul maritim de lângă Zikim. (Continuarea AICI)

08:23

IDF: Şeful operaţiunilor aeriene din Hamas, ucis în ofensiva din Gaza

Forţele de apărare israeliene au anunţat că l-au eliminat pe şeful operaţiunilor aeriene ale grupării Hamas, Asem Abu Rakaba.

El a participat la plănuirea masacrului din 7 octombrie şi s-a ocupat de coordonarea teroriştilor care s-au infiltrat în Israel cu parapanta la festivalurile de muzică.

Totodată, el a coordonat şi atacurile cu dronă asupra punctelor de observaţie ale armatei israeliene, conform Antena 3.

08:04

Hamas promite "forţă maximă" după ce Israelul a intensificat operaţiunile terestre din Gaza

Hamas a declarat sâmbătă că militanţii săi din Gaza sunt pregătiţi să facă faţă atacurilor israeliene cu „toată forţa”, după ce armata israeliană şi-a extins atacurile aeriene şi terestre asupra enclavei palestiniene, scrie Reuters.

Gruparea militantă palestiniană care conduce Gaza declarase că luptătorii săi se confruntă cu trupele israeliene în zonele din apropierea graniţei cu Israelul, după ce Israelul a raportat intensificarea atacurilor în Gaza.

Sâmbătă dimineaţa devreme, întreruperea serviciilor de internet şi telefonie – despre care firmele de telecomunicaţii şi Societatea Semilună Roşie palestiniană au declarat că a fost rezultatul bombardamentelor israeliene – a continuat timp de peste 10 ore, scrie News.ro.

„În plus faţă de atacurile desfăşurate în ultimele zile, forţele terestre îşi extind operaţiunile în această noapte”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, răspunzând la întrebarea dacă nu cumva ar putea începe o invazie terestră mult aşteptată în Gaza.

Război Israel-Hamas. Adunarea Generală a ONU a votat pentru un „amistiţiu umanitar” / Israelul condamnă rezoluţia

Adunarea Generală a ONU a cerut vineri cu o mare majoritate de voturi un „armistiţiu umanitar imediat”, în cea de-a 21-a zi a războiului dintre Hamas şi Israel, care a denunţat o „infamie” în timp ce armata sa a anunţat „extinderea” operaţiunilor terestre în Fâşia Gaza, relatează AFP.

După patru eşecuri în zece zile ale Consiliului de Securitate de a acţiona, Adunarea Generală a preluat acest dosar care a scos în evidenţă diviziunile, în special în rândul occidentalilor.

„În timp ce asistăm la o invazie terestră a Israelului în momentul în care vorbim şi în absenţa unei acţiuni hotărâte din partea Consiliului de Securitate, (rezoluţia) are un obiectiv simplu dar vital, în conformitate cu motivul de a fi al Naţiunilor Unite: pacea”, a declarat ambasadorul iordanian Mahmoud Daifallah Hmoud, a cărui ţară a redactat textul în numele unui grup din 22 de ţări arabe.

Israel şi Statele Unite au votat împotriva rezoluției

Rezoluţia, care „cere un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor”, a primit la New York, în aplauze, 120 de voturi pentru, 14 împotrivă (între care Israel şi Statele Unite) şi 45 de abţineri de la cei 193 de membri ai ONU, relatează Agerpres.

Ambasadorul palestinian Riyad Mansour şi-a exprimat bucuria, mulţumind Adunării Generale pentru „curajul” său de a spune „suficient, acest război trebuie să înceteze, măcelul împotriva poporului nostru trebuie să înceteze”.

De asemenea, salutând rezoluţia, Hamas a cerut într-un comunicat „punerea în aplicare imediat a acestei rezoluţii pentru a permite furnizarea de combustibil şi ajutor umanitar civililor”.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene din 7 octombrie pe teritoriul israelian.

Vă recomandăm să citiți și evoluțiile din ziua precedentă de pe frontul de război din Israel.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Spitalele morții. Medic acuzat de malpraxis. Percheziții după uciderea unei paciente
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×