AFP: Hollande sub presiune, din cauza miniștrilor care se atacă pe tema fiscalității și romilor

AFP: Hollande sub presiune, din cauza miniștrilor care se atacă pe tema fiscalității și romilor
Publicat: 30/09/2013, 18:19

Președintele francez François Hollande este supus unor presiuni pentru a-și exercita autoritatea asupra Guvernului, în cadrul căruia mai mulți dintre miniștrii săi se critică dur și în mod tot mai deschis, după vacanța de vară, în special în dosarele fiscalității și romilor, relatează AFP.

Anunțarea proiectului bugetului pentru 2014 a intensificat atacurile între taberele socialistă și ecologistă din cadrul coaliției guvernamentale, ecologiștii apreciind că socialiștii nu acordă suficient spațiu priorităților în domeniul mediului în privința taxelor fiscale și reducerilor cheltuielilor publice.

Coeziunea abia părea să prindă contur, însă a fost făcută țăndări de problema sensibilă a integrării romilor în Franța, miniștrii de Interne Manuel Valls (socialist) și pentru Locuințe Cécile Duflot (ecologistă) atacându-se reciproc.

Este o amenințare la adresa valorilor Republicii, l-a acuzat Duflot, în contextul în care partidul ei critică destul de frecvent opțiunile guvernamentale. Este o critică „de nesuportat”, i-a replicat în weekend Valls, a cărui popularitate crește în mod constant.

În urma declarațiilor potrivit cărora romii au dificultăți în a se integra în Franța din cauza unui mod de viață prea diferit de al francezilor, Valls și-a atras criticile a cel puțin trei miniștri în doar o săptămână.

La fel ca în cazul unui conflict precedent, în această vară, asupra unei reforme penale, între Valls și ministrul Justiției Christiane Taubira, un conflict tranșat de François Hollande, toate privirile sunt ațintite deja asupra șefului statului, care a refuzat, până în prezent, să abordeze acest subiect.

„Hollande, un șef care nu își reflectă numele”, scria ironic cotidianul Libération despre aparenta lipsă de autoritate. Le Monde subliniază asupra „reînceperii (activității Guvernului) irosite” a președintelui, afectate de „bâlbâieli” și „erori de comunicare”.

Anumiți miniștri ar trebui să urmeze exemplul, în plan intern, al conduitei politicii externe din cadrul Exercutivului, a subliniat luni șeful diplomației Laurent Fabius.

– Va reacționa Hollande sau nu?

„Acest lucru nu poate continua, (și anume) un Guvern în care miniștri organizează polemica împotriva altor miniștri în privința unor acuzații atât de grave ca (cea de) aducere atingere pactului republican”, apreciază François Bayrou, liderul partidului MoDem (centru).

„Trebuie să fie restabilită coerența și este responsabilitatea principală a președintelui Republicii și premierului. Pentru moment, ea nu este exercitată”, a deplâns el luni.

Săptămâna trecută, liderul principalului partid de opoziție (UMP) Jean-François Copé i-a cerut „în mod solemn lui François Hollande să tranșeze imediat diferendul care-i opune pe cei doi miniștri și să își definească în mod clar linia politică” cu privire la romi.

„Îi avem (pe de o parte) pe toți acești membri ai Guvernului, care își continuă de zece zile discursurile, și avem (pe de altă parte) doar o tăcere glorioasă din partea lui François Hollande privind această problemă”, a subliniat duminică deputatul UMP Laurent Wauquiez.

Critici au fost formulate și dinspre stânga. Fostul ministru francez pentru Ecologie Delphine Batho, care a fost dată afară din Guvern în iulie, după ce a criticat bugetul prea mic care i-a fost alocat pentru 2014, și-a exprimat revolta față de diferențele de tratament aplicate în cadrul Guvernului.

„S-a demonstrat (acum) că, dacă m-ar fi dat afară pentru a-și afirma autoritatea, aceasta nu a fost demonstrată în etape ulterioare”, a denunțat ea.

Partidul Socialist (PS, la putere) a intervenit luni în dezbatere. Miniștrii ar face bine „să fie mai solidari între ei”, iar „prioritatea” ar trebui să fie „claritatea și coeziunea” odată cu apropierea scrutinelor de anul viitor – alegeri municipale și apoi europene -, a declarat David Assouline, un purtător de cuvânt al PS.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord