AFP: Washingtonul pregătește scena unei intervenții în Siria

AFP: Washingtonul pregătește scena unei intervenții în Siria
Publicat: 27/08/2013, 09:46
Actualizat: 29/07/2014, 17:40

Statele Unite au pregătit scena, luni, pentru o posibilă intervenție militară împotriva regimului din Siria, ca reacție la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc și este considerat de către Washington drept „incontestabil”, relatează AFP.
„Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmând pentru prima dată atât de categoric: „este de necontestat”.

Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziției președintelui sirian Bashar al-Assad.

Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că „Președintele (american Barack) Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”.

Potrivit Casei Albe și Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice în Siria este un fapt stabilit, însă există mici îndoieli cu privire la proveniența acestora, în timp ce regimul de la Damasc și rebelii se acuză reciproc de comiterea atacului.

Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, Guvernul lui Assad „deține controlul asupra depozitelor de arme chimice în Siria (…) și numai el are capacitatea să disperseze aceste arme cu proiectile”. De asemenea, Carney a asigural că locul unde a avut loc presupusul atac chimic a fost bombardat luni cu scopul de a distruge probele, după venirea inspectorilor ONU.

Obama încă nu a luat vreo decizie referitor la reacția Statelor Unite, a explicat Carney. Dar o astfel de reacție este „în interesul Statelor Unite și a comunității internaționale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui american, refuzând să precizeze un anumit program al acțiunilor. Nici Carney, nici Kerry nu s-au referit în mod oficial la atacuri militare.
– Umbra Irakului din 2003

Totuși, în timp de Biroul președintelui republican al Camerei Reprezentanților John Boehner a fost consultat de către Casa Albă referitor la dosarul sirian, interlocutori ai președinției și observatori au sugerat că o decizie va fi luată în curând, iar forma reacției nu lasă loc de îndoială.

„Consider că o reacție este iminentă, am discutat ieri (duminică) seara cu Situation Room”, sala de gestionare a crizelor din Casa Albă, a explicat luni dimineața senatorul republican Bob Corker, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

„Cred că evident suntem în plin proces de reunire a aliaților noștri din NATO, mijloacele noastre (militare) sunt în funcțiune”, a adăugat el pentru postul de televiziune MSNBC, declarându-se convins că „vom asista la un atac chirurgical și proporțional împotriva regimului Assad, ca reacție la ceea ce au făcut, iar eu susțin acest lucru”.

„Bunul simț pare să spună că vor exista bombardamente limitate pentru a transmite un mesaj”, a afirmat Salman Shaikh, de la centrul Institutului Brookings din Doha (Qatar), apreciind că „acest lucru se va face cu susținerea țărilor din regiune și pe scena internațională, chiar dacă în afara ONU”, cale imposibilă, luând în considerare susținerea Rusiei față de aliatul său sirian.

O delegație de oficiali israelieni a fost primită, luni, la Casa Albă pentru a discuta, în special, despre războiul din Siria, a anunțat Consiliul american pentru Securitate Națională.
În patru ani și jumătate de președinție, Obama și-a demonstrat reticența extremă față de o intervenție militară în lumea arabo-musulmană, după ce și-a construit o parte din candidatura sa din 2008 pe respingerea invaziei americane în Irak cu cinci ani înainte, considerată drept „impulsivă” și „stupidă”.

Totuși, el a angajat, în martie 2011, mijloacele militare și aeriene ale Statelor Unite în operațiuni împotriva lui Muammar Kadhafi în Libia, în timp ce „războiul secret” al avioanelor fără pilot în Pakistan și Yemen a luat o nouă amploare în timpul președinției sale.

Aceste noi operațiuni militare decise de Obama au un punct comun: fără americani la sol și riscuri imediate de angrenaj limitate, un slogan repetat luni de Carney.

În baza acestor aspecte, Anthony Cordesman, de la grupul de reflecție CSIS, susține că situația din Siria este departe de a fi clară. „Va fi imposibil pentru Statele Unite să recurgă la forță pentru a distruge regimul lui Assad, fiind sigure că Siria nu va ajunge sub controlul extremiștilor islamiști sunniți sau nu se va fragmenta în blocuri alawit, sunnit și kurd care vor fi și mai violente și mai durabile decât diviziunile etnice din Irak”, avertizează acest expert.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?