Agenția atomică rusă confirmă: Explozia din zona arctică s-a produs în cadrul unui test militar

Agenția atomică rusă confirmă: Explozia din zona arctică s-a produs în cadrul unui test militar
Publicat: 12/08/2019, 21:19

Agenția nucleară din Rusia (Rosatom) a confirmat, luni, că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua.

În cursul ceremoniei în memoria specialiștilor care au murit în accident, directorul Rosatom, Aleksei Lihatcev, a declarat, conform agențiilor de presă ruse citate de cotidianul Le Figaro, că explozia s-a produs în timpul testării unor noi „tipuri de armament”.

„Eforturile pentru fabricarea unor noi tipuri de arme vor continua până la capăt. Îndeplinim datoriile încredințate de patrie. Apărarea țării va fi asigurată”, a adăugat Aleksei Lihatcev.

Cel puțin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experților americani, deflagrația ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Imediat după explozie, nivelul radiațiilor a crescut în orășelul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.

Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiția militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administrația Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.