Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dă alarma! Iranul îmbogățește uraniul cu o centrifugă modernă!

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dă alarma! Iranul îmbogățește uraniul cu o centrifugă modernă!
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 17/03/2021, 08:59

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dă alarma! Specialiștii AIEA susțin că Iranul a început să îmbogăţească uraniu la uzina subterană din Natanz folosind un al doilea tip de centrifugă avansată.

Potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, este vorba despre modelul IR-4 de centrifugă.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică dă alarma! Iranul, decis să obțină bomba atomică!

De mai bine de un an, Iranul a tot încălcat restricţiile impuse în acordul internaţional privind activităţile sale nucleare. Analiștii văd în asta o aparentă încercare de a pune presiune asupra preşedintelui american Joe Biden. În prezent, ambele părţi par a aștepta ca celălalt să facă primul pas în detensionarea relaţiei şi salvarea pactului nuclear.

  • Reacția Teheranului vine ca răspuns la retragerea SUA din acordul nuclear. Totodată, are legătură și cu reimpunerea sancţiunilor economice de către fostul președinte Donald Trump.

În 2020, Iranul a mutat trei cascade (clustere) ale unor centrifuge avansate de la uzina supraterană din Natanz la instalaţia subterană de îmbogăţire a combustibililor (FEP). Până atunci, folosea în subteran centrifuge IR-2m, asta deși acordul internaţional le permitea să dețină doar centrifuge IR-1, de primă generaţie.

„La 15 martie 2021, AIEA a verificat faptul că Iranul a început să alimenteze cu UF6 natural cascada a 174 de centrifuge IR-4 deja instalate la FEP”. Nota strecurată de AIEA în raportul oficial se referă la hexafluorura de uraniu, forma în care uraniul este alimentat în centrifuge în vederea îmbogăţirii sale. De altfel, chiar autoritățile de la Teheran ar fi recunoscut că intenţionează să instaleze o a doua cascadă de centrifuge IR-4 la FEP. Deocamdată, instalarea ei nu a început.

Deocamdată, Iranul a crescut numărul centrifugelor IR-2m, care sunt mult mai eficiente decât cele de tip IR-1. „Pe scurt, la 15 martie 2021, Iranul folosea 5.060 de centrifuge IR-1 instalate în 30 de cascade, 522 de centrifuge IR-2m instalate în trei cascade şi 174 de centrifuge IR-4 instalate într-o singură cascadă pentru a îmbogăţi UF6 natural”, se indică în raportul AIEA. Mai mult, într-o altă uzină, la Fordow, Iranul îmbogăţeşte uraniu până la o puritate 20%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase