Agenția Internațională pentru Energie Atomică, încă îngrijorată de ce se petrece la Fukushima. „Aceasta este cea mai mare problemă”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, încă îngrijorată de ce se petrece la Fukushima. Aceasta este cea mai mare problemă
Publicat: 23/10/2013, 06:59
Actualizat: 29/07/2014, 20:58

Reactoarele centralei nucleare japoneze Fukushima sunt într-o stare stabilă, însă apa contaminată reprezintă în continuare cea mai mare problemă, a anunțat marți directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, citat de AFP.

„Reactoarele avariate sunt într-o stare stabilă”, a declarat Amano, în cadrul unei vizite la Bratislava, subliniind că trebuie să fie luate în considerare anumite riscuri externe.

„Prioritatea cea mai importantă este gestionarea apei contaminate”, a afirmat el, în contextul unui risc de scurgere a apei radioactive în Oceanul Pacific, din cauza ploilor puternice din ultima perioadă.

„De asemenea, este important să soluționăm problema decontaminării în zonele din apropierea” centralei, pentru ca zeci de mii de persoane evacuate să se poată întoarce la casele lor, a adăugat directorul AIEA.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei avariate de la Fukushima, a explicat luni că apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în aproximativ o mie de rezervoare sau acumulată sub complexul atomic. TEPCO luptă de peste doi ani și jumătate cu acest lichid, a cărui cantitate crește în fiecare zi.

Experți ai AIEA se află în prezent în Japonia pentru a studia progresele realizate în decontaminarea zonei din jurul complexului, pe care aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite s-o părăsească.

Anna Primac, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase