Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în luna iunie a acestui an, pe fondul majorării cotațiilor la carne, lactate și uleiuri vegetale, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de produse alimentare comercializate la nivel global, a fost, în iunie 2025, cu 5,8% mai mare față de nivelul din iunie 2024, dar a rămas mult sub vârful din martie 2022, arată raportul.
În iunie, acest indice s-a situat la o medie de 128 puncte, în creștere cu 0,5% față de nivelul înregistrat în mai. Indicele rămâne la o valoare cu 5,8% mai mare decât cea înregistrată în iunie 2024, dar cu 20,1% sub maximumul istoric atins în martie 2022. Cotațiile la cereale au scăzut cu 1,5% în iunie, la 107,4 puncte, cu 6,8% sub nivelul de anul trecut, după ce prețurile la porumb pe plan global au scăzut semnificativ, pentru a doua lună consecutiv. Recoltele mai mari și concurența acerbă în domeniul exporturilor din Argentina și Brazilia afectează cotațiile la porumb, în timp ce au scăzut și prețurile la orz și sorg.
În schimb, prețurile la grâu au crescut, pe fondul temerilor privind condițiile meteo din Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. În iunie, prețurile la uleiurile vegetale au crescut cu 2,3%, fiind acum cu 18,2% peste nivelul de anul trecut, în urma prețurilor mai ridicate la uleiul de palmier, cel de soia și de rapiță.
Cotațiile la zahăr au scăzut luna trecută cu 5,2%, cel mai redus nivel din aprilie 2021, reflectând îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare în Brazilia, India și Thailanda. Prețurile la carne au atins un nivel record în iunie, fiind acum cu 6,7% peste nivelul de anul trecut, înregistrându-se creșteri la toate categoriile, cu excepția cărnii de pasăre. Cotațiile la zahăr au urcat luna trecută cu 0,5%.
Românii cumpără mai puține alimente și băuturi, obligați de prețurile în creștere
Sursa foto: Shutterstock