AIEA: Iranul continuă să respecte Acordul nuclear semnat cu marile puteri

AIEA: Iranul continuă să respecte Acordul nuclear semnat cu marile puteri
Publicat: 31/05/2019, 21:27

Iranul continuă să respecte Planul complet comun de acțiune (JCPOA), denumirea oficială a Acordului nuclear internațional, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Tratatul are rolul de a împiedica regimul de la Teheran să fabrice armament nuclear.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia mențin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a reiterat joi disponibilitatea de a purta negocieri cu liderii Iranului, în contextul tensiunilor bilaterale. „Dacă liderii iranieni vor să discute, eu sunt disponibil”, a declarat Donald Trump de la Casa Albă, argumentând că economia Iranului este afectată puternic de sancțiunile economice americane.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a refuzat miercuri orice negocieri cu Statele Unite și a reiterat că Teheranul nu încearcă să fabrice arme nucleare.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că vrea negocieri cu Iranul.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene.

Mike Pompeo și secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administrației de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase