Ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Fâșia Gaza. Cine investește masiv în Hamas

Ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Fâșia Gaza. Cine investește masiv în Hamas
Ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Fâșia Gaza. Cine investește masiv în Hamas / Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 27/05/2021, 08:40

Un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru reconstrucția Fâșiei Gaza este pregătit. Banii vin de la emirul Qatarului care, astfel, devine sponsorul neoficial al mișcării Hamas. Bombardată timp de 10 zile consecutiv de aviația israeliană, Gaza are nevoie de investiții urgente pentru refacerea infrastructurii puse la pământ.

Miercuri seară, Qatarul a anunţat că pune pe masă un ajutor de 500 de milioane de dolari. Banii vor ajunge la mișcarea Hamas, cea care controlează Palestina.

Anunțul ministrului de Externe al Qatarului

În ultimele zile, eforturile diplomatice ale comunității internaționale s-au intensificat pentru a consolida încetarea focului în regiune. Totodată, se umărește a oferi un ajutor la reconstrucţia Fâşiei Gaza, unde numeroase clădiri au fost distruse complet şi infrastructura avariată în loviturile israeliene. „Potrivit directivelor Majestăţii Sale, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, emirul Qatarului, statul anunţă că oferă 500 de milioane de dolari (aproximativ 410 milioane de euro) în sprijinul reconstrucţiei Gaza”, a indicat pe Twitter ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Vom continua să-i sprijinim pe fraţii noştri din Palestina pentru a obţine o soluţie justă şi durabilă prin înfiinţarea unui stat Palestina independent” – ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Ciocnirile au început pe Esplanada Moscheilor

Conflictul dintre Hamas şi Israel, al patrulea din 2008 încoace, a izbucnit la 10 mai. În solidaritate cu sutele de palestinieni răniţi în mai multe zile de ciocniri violente cu poliţia israeliană pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat, Hamas a lansat salve de rachete asupra Israelului. La originea confruntărilor de pe Esplanada Moscheilor a stat ameninţarea cu expulzarea unor familii palestiniene, în beneficiul coloniştilor israelieni.

Între 10 şi 21 mai, 254 de palestinieni au murit în loviturile israeliene în Fâşia Gaza, printre care zeci de copii uciși, potrivit autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachete dinspre Gaza au făcut 12 morţi, printre care un copil şi un soldat.