Marea Britanie lovește în interesele Israelului. Londra face lobby pentru statul Palestina

Marea Britanie lovește în interesele Israelului. Londra face lobby pentru statul Palestina
Marea Britanie lovește în interesele Israelului. Londra face lobby pentru statul Palestina / Sursa FOTO: ceps.eu
Publicat: 26/05/2021, 11:09

Regatul Unit susține soluția cu două state în conflictul israeliano-palestinian. Cu alte cuvinte, Marea Britanie lovește în interesele Israelului și anunță că recunoașterea statului Palestina este și în beneficiul Tel Avivului. Cu acest mesaj merge șeful diplomaţiei, Dominic Raab, în Orientul Mijlociu, punctează Reuters.

Miercuri, 26 mai, Raab are programată o vizită-fulger la Tel Aviv, unde se va întâlni cu Benjamin Netanyahu. După aceea, ministrul de Externe al Marii Britanii va discuta și cu Mahmoud Abbas, președintele palestinian.

Mesaj de pace și nu numai, adus de șeful diplomației britanice

Înainte să plece în această misiune diplomatică, Dominic Raab i-a îndemnat pe israelieni şi palestinienii să pună capăt „ciclului violenţei”. Regatul Unit susține soluția cu două state în conflictul israeliano-palestinian și garantează că asta înseamnă pace în regiune. Vizita ministrului britanic vine la o zi după cea a secretarului de stat american Antony Blinken, care a promis că va reconstrui relaţiile SUA cu palestinienii prin redeschiderea unui consulat la Ierusalim şi prin acordarea mai multor milioane de euro ajutor pentru Fâşia Gaza, regiune afectată de război.

Această efervescenţă diplomatică survine după armistiţiul de săptămâna trecută, care a pus capăt celor 11 zile de bombardamente intensive ale Israelului în Gaza. Salutând armistiţiul, Raab a insistat într-un comunicat de presă asupra faptului că „este crucial ca toate părţile să se străduiască acum să-l facă să dureze”.

Evenimentele de luna trecută demonstrează nevoia urgentă de a face progrese veritabile spre un viitor mai pozitiv pentru israelieni şi palestinieni, de a rupe ciclul violenţei care a curmat atâtea vieţi. Regatul Unit susţine o soluţie cu două state ca fiind cel mai bun mijloc de a ajunge la o pace durabilă” – Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.

Și America vrea statul Palestina

Prezent la Ierusalim, și Antony Blinken a declarat că un stat israelian care să coexiste alături de unul palestinian este „singurul mod de a face ca lucrurile să avanseze”.

Regatul Unit a susţinut întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra, arată AFP, dar în același timp a îndemnat Tel Avivul să acţioneze de o manieră proporţională în represaliile sale împotriva Hamas. În jurmă cu o săptămână, premierul Boris Johnson a condamnat ascensiunea „intolerabilă” a violenţei antisemite în Regatul Unit, legată de confruntările israeliano-palestiniene. El i-a asigurat pe reprezentanţii comunităţii evreieşti de sprijinul guvernului britanic.

Condamn antisemitismul sub toate formele şi sunt pe deplin solidar cu comunitatea noastră evreiască. Nu este loc pentru antisemitism în Regatul Unit” – Boris Johnson, premierul Marii Britanii.