Alegeri anticipate în Bulgaria. Ce partid este considerat favoritul scrutinului parlamentar

Alegeri anticipate în Bulgaria. Ce partid este considerat favoritul scrutinului parlamentar
Publicat: 26/03/2017, 09:30
Actualizat: 30/03/2019, 19:26

Optsprezece partide și nouă coaliții s-au înscris în cursă, însă sondajele indică faptul că cele mai multe voturi ar urma să fie obținute de formațiunea Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) a fostului premier Boiko Borisov și Partidul Socialist Bulgar (BSP, stânga), fiecare creditat cu aproximativ 30% din voturi, relatează site-ul de știri The Sofia Globe.

Alegătorii vor avea ocazia să-și exprime opțiunea în cele peste 11.000 de secții deschise în Bulgaria și cele 371 de secții de vot din străinătate.

Secțiile de vot vor fi deschise între orele 7 și 20.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate după demisia premierului Borisov, care a renunțat la șefia Guvernului de la Sofia în urma victoriei categorice a socialistului Rumen Radev în scrutinul prezidențial din noiembrie 2016.

În perioada campaniei electorale, atât BSP, cât și GERB, au promis măriri de pensii și salarii.

În plan extern, socialiștii au afișat o atitudine eurosceptică și au promis să blocheze sancțiunile UE împotriva Rusiei și să se opună acordului de liber-schimb cu Canada, relatează The Economist.

Oponenții din GHERB au răspuns cu promisiunea de a continua construcția metroului de la Sofia, a autostrăzilor, de a dubla salariile profesorilor și a asigura noi investiții și locuri de muncă, potrivit site-ului Radio Europa Liberă.

Într-un articol apărut recent în publicația The Wall Street Journal este semnalată implicarea Kremlinului în sprijinul socialiștilor bulgari. Experți ruși, inclusiv un fost membru al serviciilor secrete, au elaborat strategia electorală a PSB, afirmă Wall Street Journal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase