ALEGERI ÎN UNGARIA. Ungurii votează într-un scrutin în care Viktor Orban se îndreaptă către un nou mandat

ALEGERI ÎN UNGARIA. Ungurii votează într-un scrutin în care Viktor Orban se îndreaptă către un nou mandat
Publicat: 06/04/2014, 13:04
Actualizat: 23/03/2019, 06:38

Ungurii votează duminică pentru un nou Parlament, într-un scrutin în care toate sondajele prezintă ca învingător partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive democratice în ultimii patru ani de putere, relatează AFP.

Potrivit sondajelor, partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansând cu mult alianța de stânga care ar urma să obțină 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extremă dreapta), antisemit și împotriva romilor, care și-a schimbat imaginea cu un anumit succes, este creditat cu 15-21% din intențiile de vot.

„Schimbarea Guvernului este posibilă dacă nivelul de participare este suficient de mare”, a dat asigurări Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) și unul dintre liderii alianței de stânga, care a votat imediat după deschierea secțiilor de votare, la ora 4.00 GMT (7.00, ora României), în sectorul 12, la Budapesta.

Viktor Orban, în vârstă de 50 de ani, a efectuat un „presing”, în ultimele zile, în vederea mobilizării susținătorilor, de teamă că aceștia ar putea considera victoria ca și obținută și nu s-ar mai prezenta la vot.

„Meciul începe la ora (locală) 6.00 (duminică, 7.00, ora României) cu scorul 0-0. Singurul lucru care contează este ceea ce se va întâmpla între orele 6.00 și 19.00”, a declarat acest pasionat de fotbal în ultimul miting electoral, sâmbătă, la Debrecen (est).

Câți oameni au ieșit la vot în primele ore ale dimineții

Aproximativ 8,2 milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a alege 199 de deputați – printr-un scrutin într-un singur tur – dintre care 106 la nivel local, iar restul pe liste de partid la nivel național.

Aproximativ 9,5% dintre cei cu drept de vot și-au exprimat opțiunea politică până la ora locală 9.00 (10.00, ora României), în cele 10.000 de secții de votare, relatează MTI.

Un număr de 762.141 de persoane s-au prezentat la urne în primele trei ore de vot, potrivit Biroului Național ungar pentru Alegeri. La Budapesta, prezența la vot era de 8,3%.

„Eu votez pentru Orban. Cred că patru ani nu sunt suficienți pentru ca un partid să-și realizeze planurile”, apreciază o casieră, Bélané Kovacs, în vârstă de 34 de ani. „Cred că economia este pe drumul cel bun”, adaugă ea, iar scandaluri „există și la alții”.

„Nu am încredere nici în stânga, nici în dreapta. Eu cred că există suficienți oameni care s-au săturat de această opoziție care ne divizează țara”, a declarat pentru AFP un măcelar, Gergely Kormos, în vârstă de 40 de ani, care se declară „progresist și proeuropean”.

Patru ani de guvernare și majoritate de două treimi în Parlament

Cei patru ani în care Viktor Orban a condus singur au polarizat societatea în această fostă țară comunistă, membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.

Mulțumită celor peste 850 de legi adoptate fără dezbatere, de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a acaparat toate instituțiile puterii și care asigură echilibrul în țară, ca de exemplu, media, justiția, dar și economia și cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculară a controlului, pe care nici manifestațiile populare din perioada 2011-2012 și nici îndemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reușit să o descurajeze, apreciază analiștii.

Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a prețurilor la energia de uz casnic începând din 2013, ceea ce condus la uitarea creșterii impozitelor în anii anteriori.

Cel mai puternic om din țară, necontestat în cadrul partidului său, și-a atribuit, de asemenea, reluarea creșterii economice (1,2% în 2013), în pofida faptului că aceasta se bazează pe recoltele excepționale obținute în sectorul agricol.

El și-a lăudat lupta împotriva presupusei lăcomii a companiilor străine, supuse – cu excepția constructorilor de automobile – la plata unor taxe dure. Investițiile directe s-au prăbușit, din acest motiv.

Principala întrebare este dacă Fidesz va obține sau nu, din nou, o „super-majoritate”, subliniază politologii. Refacerea circumscripțiilor electorale în favoarea sa ar urma să ușureze acest rezultat. În 2010, partidul a obținut 52,7% din voturile exprimate.

Sistemul electoral este injust (…). Este ca și cum Fidesz ar avea de parcurs 100 de metri, iar opoziția 400 de metri garduri„, a declarat Gordon Bajnai.

În cazul în care conservatorii nu reușesc să mai obțină o majoritate de două treimi, dezbaterea va reapărea în viața politică ungurească, consideră politologii, care apreciază că este improbabil ca Jobbik să obțină un scor mai bun ca stânga.

Peste 450 de cetățeni maghiari, așteptați să voteze la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca

Peste 450 de cetățeni maghiari sunt așteptați, duminică, să voteze la Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca pentru alegerile parlamentare din țara vecină, primele persoane venind încă de la ora 6.00, când s-au deschis urnele, potrivit Mediafax.

Consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos, a precizat că maghiarii înscriși pentru a vota fac parte din diverse categorii, de la oameni de afaceri, la turiști.

„Avem 459 de persoane care au cerut și s-au înscris să voteze, duminică, la Consulatul General al Ungariei din Cluj. Este vorba despre persoane care au domiciliul stabil în Ungaria, dar și despre cetățeni maghiari care nu au domiciliul stabil. Sunt diverse categorii de cetățeni maghiari, oameni de afaceri, studenți, turiști dar și preoți din Cluj”, a spus Magdo Janos, duminică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...