ALEGERI LEGISLATIVE ÎN SUA. Republicanii păstrează CONTROLUL în Senat, dar PIERD majoritatea în Camera Reprezentanților. TRUMP: A fost un succes fantastic

Publicat: 07/11/2018, 09:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:23

ALEGERI LEGISLATIVE ÎN SUA LIVE

Democrații, votați masiv de membrii minorităților etnice,tineri,persoane cu educație superioară

Minoritățile etnice, persoanele cu educație superioară și non-religioase, populația urbană, și tinerii sunt principalele grupuri care au permis democraților să câștige majoritatea în Camera Reprezentanților în urma alegerilor legislative din SUA, potrivit datelor unui sondaj NBC News.

Candidații Partidului Democratic au fost votați de 90% din alegătorii afro-americani, de 77% dintre americanii de origine asiatică și de 68% din latino-americani.

65% din persoanele cu educație superioară au votat cu democrații, în timp ce 33% cu republicanii. De asemenea, 66% din votanții democraților locuiesc în orașe mari, iar 67% din alegătorii cu vârste sub 30 de ani au preferat Partidul Democrat.

70% din persoanele non-religioase au votat candidați democrați, iar 28% au preferat republicani.

Un politician din Texas, reales în funcție, deși se află DUPĂ GRATII

Ron Reynolds a sărbătorit realeagerea în funcție, deși se află închis în Penitenciarul Comitatului Montgomery din Texas. Deținutul cu numărul 232573 a fost reales în Camera Reprezentanților, Districtul 27 Texas.

Reynolds a fost încarcerat în data de 7 septembrie 2018, scrie kxan.com. Politicianul ispășește un an de închisoare, după ce în 2015 a fost condamnat pentru cinci infracțiuni, care vizau folosirea unui intermediar pentru a „urmări” ambulanțele și a obține clienți pentru firma de avocatură a lui Reynolds.

După condamnarea din 2015, un judecător al comitatului a stabilit pedeapsa, dar Reynolds și-a epuizat toate apelurile în următorii trei ani. Licența de avocat a lui Reynolds a fost suspendată în 2 mai 2016.

După condamnare, Reynolds nu a demisionat din funcția oficială. Dacă pedeapsa sa nu va fi redusă, politicianul se va afla după gratii în ianuarie 2019, când se va reuni legislatura.

De asemenea, Reynolds ar putea rata primul an al celei de-a 86-a sesiuni legislative, dacă nu este eliberat înainte de 7 septembrie 2019.

DonaldTrump a felicitat-o pe Nancy Pelosi după ce democrații au obținut majoritatea în Camera Reprezentanților

Președintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziției din Camera Reprezentanților, în condițiile în care rezultatele parțiale indică o probabilă majoritate democrată în această cameră, a anunțat Drew Hammill, adjunctul șefului de cabinet al lui Pelosi.

Hammill a mai precizat pe Twitter că președintele a salutat apelul la bipartizanat lansat dePelosi în discursul ei.

Președintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parțial care se va derula marți este „un referendum” privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziție) ar afecta proiectele prezidențiale. „Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot”, a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. „Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea și privind mișcarea” politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanții republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziție) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale. „Este o situație fragilă”, a spus Donald Trump.

Republicanul Ted Cruz a fost reales în funcția de senator de Texas, după o luptă strânsă cu O’Rourke

Senatorul republican Ted Cruz l-a învins pe Beto O’Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020, în cursa pentru postul de reprezentat al statului Texas în Congresul SUA, potrivit rezultatelor după numărarea a 98% din voturi, informează postul CBS News.

Cruz a obținut 51,5% din voturi, în timp ce democratul Beto O’Rourke a luat 47,7%.

Candidatul democrat a fost susținut masiv de tinerii sub 30 de ani, cu 71% dintre aceștia votând cu O’Rourke, în timp ce 58% din alegătorii de peste 45 de ani l-au votat pe Cruz.

Candidata democrată Gretchen Whitmer, noul guvernator al statului Michigan

Candidata democrată Gretchen Whitmer a fost aleasă în funcția de guvernator al statului Michigan, învingând candidatul republican Bill Schuette, conform estimărilor făcute de experți, relatează BBC.

Whitmer este una dintre cele 11 femei care candidează pentru funcția de guvernator în Statele Unite.

Victoria ei ar marca finalul a opt ani de conducere republicană în statul Michigan.

Gretchen Whitmer, în vârstă de 47 de ani, este fostul lider al opoziției din Senat. Promisiunile sale de campanie au cuprins îmbunătățirea serviciilor de bază, precum sănătatea și infrastructura. Unul dintre sloganurile campaniei sale a fost „Să reparăm odată drumurile”.

Donald Trump cataloghează noaptea alegerilor drept un „succes fantastic”

Președintele SUA, Donald Trump, a afirma într-un scurt mesaj pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un „succes fantastic”, în contextul în care rezultatele de până acum indică faptul că republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanților.

„Succes fantastic astăzi seară. Vă mulțumesc tuturor”, a scris președintele pe Twitter.

Casa Albă: „A fost o noapte bună pentru președintele Donald Trump”

Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a transmis că Administrația președintelui american Donald Trump este optimistă în ceea ce privește rezultatul alegerilor legislative parțiale și regionale de marți, relatează CNN.

Sanders a lăudat victoriile mai multor candidați, printre care a lui Mike Braun în Indiana și a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menționând faptul că susținerea oferită de Donald Trump a făcut diferența în cadrul alegerilor.

„Până acum a fost o noapte bună pentru președinte”, a declarat Sanders, adăugând că „mai urmează totuși multe ore”.

„Suntem mulțumiți de ce avem până acum. Va fi totuși o noapte lungă, probabil și o dimineață”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebată dacă președintele va contacta liderul opoziției din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, pentru a se oferi să lucreze cu ea dacă democrații preiau controlul Camerei Reprezentanților, Sanders a sugerat că acest lucru nu se va întâmpla.

„Nu sunt sigură dacă o va contacta pe Nancy Pelosi”, a declarat Sanders.

Liderii democrați s-au declarat optimiști în timpul zilei de marți. „Datorită calității candidaților noștri, mă declar încrezătoare că vom câștiga, se pune problema doar care va fi dimensiunea victoriei”, a declarat Nancy Pelosi.

Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, însă ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanților-presă

Partidul Republican își menține controlul asupra Senatului Statelor Unite, însă pare să fie pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanților, estimează presa americană, potrivit agenției de știri Reuters.

Republicanii au reușit să-și salveze majoritatea deținut în Senat, după victoriile candidaților republicani în alegerile din Texas, Indiana și Tennessee.

În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susținut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidate republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen.

În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O’Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020.

NBC estimează că democrații au câștigat 229 de locuri în Camera Reprezentanților, unde sunt necesare 218 voturi pentru a deține majoritatea.
CBS News comentează că probabila victorie a democraților în Camera Reprezentanților reprezintă o lovitură puternică pentru președintele Donald Trump și republicani.
Democrații au avut ultima oară majoritatea în Camera Reprezentaților în anul 2010.

Rashida Tlaib, prima femeie de origine palestiniană aleasă pentru Congresul SUA

Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție, conform estimărilor NBC News.

Tllaib va ocupa funcția din Camera Reprezentanților, deținută de către democratul John Conyers, care a părăsit biroul anul trecut în urma unor acuzații de abuz sexual.

În urmă cu zece ani, Tlaib a devenit prima femeie musulmană membră a corpului legislativ din Michigan. Fiica a doi imigranți palestinieni, candidata l-a criticat în mai multe rânduri pe președintele american Donald Trump și a fost arestată în urmă cu doi ani pentru că a întrerupt un discurs al președintelui în Detroit.

La ora locală 22.00 (5.00, ora României) s-au închis urnele de vot în alte patru state americane (Iowa, Montana, Nevada, Utah).

Cursă strânsă între Ted Cruz și O’Rourke pentru funcția de senator de Texas

Senatorul republican Ted Cruz și democratul Beto O’Rourke, un potențial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidențial din 2020, sunt aproape la egalitate în cursa pentru postul de reprezentat al Texasului în Congresul SUA, după numărarea a trei sferturi din voturi, potrivit NBC News.

Cruz are 49,8% din voturi, în timp ce contracandidatul său democrat are 49,6%, după numărarea a aproape trei sferturi din voturile exprimate în scrutinul din Texas.

Din cauza unor probleme tehnice, procesul de vot a fost prelungit cu o oră în câteva circumscripții din comitatul Harris, statul Texas.

În contextul în care președintele Donald Trump a mobilizat armata și a promis măsuri dure împotriva imigranților care vor să treacă din Mexic în Statele Unite, Beto O”Rourke a minimizat avertismentele liderului de la Casa Albă. „Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru noi să trăim în Texas și la frontiera SUA cu Mexicul”, a declarat Beto O”Rourke, care, potrivit unor analiști, ar putea deveni candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidențial din 2020. Recent, Beto O”Rourke a negat că ar intenționa să candideze împotriva lui Donald Trump.

NBC News estimează că democrații au 65% șanse să obțină majortatea în Camera Reprezentanților

Partidul Democrat are șanse 65% să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, arată o proiecție realizată de experți ai postului de televiziune NBC News.

În scrutin vor fi desemnați 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, vor avea loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Pentru a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, democrații trebuie să câștige cel puțin 218 locuri, lucru care este considerat realizabil în contextul retragerii unor congresmeni republicani marcanți și al existenței unor candidați democrați puternici.

Joe Donnelly, senator democrat de Indiana, învins de republicanul Mike Braun-estimări

Senatorul democrat Joe Donnelly a fost învins de contracandidatul său republican, Mike Braun, victoria republicanilor reducând șansele democraților de a obține majoritatea în Senat, potrivit estimărilor CBS News.

Poziția lui Donnelly era considerată drept una foarte vulnerabilă încă dinainte de alegeri, având în vedere că alegătorii din statul Indiana au votat masiv pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 2016.

Pe de altă parte, postul CBS estimează că senatorii democrați Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), și Tammy Baldwin (Wisconsin) au fost realeși.

Partidul Democrat obține victoria în Virginia de Nord, în Camera Reprezentanților

Candidata democrată Jennifer Wexton a fost aleasă pentru Camera Reprezentanților, conform unor estimări realizate de presa americană, obținând victoria în fața candidatei republicane Barbara Comstock.

Victoria candidatei reprezintă un câștig important pentru Democrați, având în vedere că regiunea a fost sub control Republican timp de aproximativ 40 de ani.

Barbara Comstock candida pentru al treilea mandat.

La ora locală 21.00 (4.00, ora României) s-au închis urnele în alte 14 state americane. Cetățenii din zece state continuă să voteze.

Victorii pentru Partidul Democrat în Vermont și sudul Floridei

Bernie Sanders, fost candidat prezidențial în 2016, a câștigat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont, în timp ce Donna Shalala a obținut victoria într-un district din Florida reprezentat până acum de republicani, potrivit sondajelor după închiderea urnelor, relatează CBS News.

Senatorul independent, afilat Grupului democraților din Senatul SUA, Bernie Sanders, care s-ar putea înscrie din nou în cursa prezidențială, în 2020, a câștigat detașat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont. În anul 2016, Sanders a pierdut alegerile primare din Partidul Democrat pentru nominalizarea la funcția de președinte al SUA în fața lui Hillary Clinton.

Democrata Donna Shalala a obținut victoria în cursa pentru funcția de membru al Camerei Reprezentanților din partea Districtului 27 din Florida, funcție ocupată până acum de Ileana Ros-Lehtinen (Partidul Republican).

Donald Trump este un factor major în decizia votanților din Statele Unite -sondaj

Președintele american Donald Trump reprezintă un factor major în decizia luată de votanții din Statele Unite în cadrul alegerilor legislative parțiale și regionale, conform unui sondaj realizat de postul american de televiziune CBS.

Aproximativ două treimi din totalul cetățenilor cu drept de vot din Statele Unite au declarat că președintele american a reprezentat un factor important în luarea deciziei.

Un sfert dintre votanți au transmis că alegerea exprimată în scrutinul de marți este o dovadă de sprijin pentru Donald Trump, iar patru din zece alegători au dorit să își arate nemulumirea față de președinte prin votul pentru Congres.

Conform părerilor exprimate în cadrul sondajului, principalele probleme ale cetățenilor sunt politicile privind sănătatea și imigrația.

Majoritatea alegătorilor albi cu studii superioare consideră că politicile lui Donald Trump privind imigrația sunt prea dure.

Scrutin legislativ în SUA. Americanii își aleg reprezentanții în Congresul de la Washington

Zeci de milioane de americani au ieșit la vot pe 6 noiembrie pentru a desemna pe toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților și 35 de noi membri ai Senatului (din totalul de 100), dar și guvernatorii mai multor state federale.

Rezultatele urmând să arate dacă Partidul Republican va menține controlul asupra Congresului în următorii doi ani. Democrații speră să recâștige controlul cel puțin asupra uneia dintre Camerele Congresului, iar sondajele arată că au șanse de a obține cele 23 de locuri suplimentare necesare pentru a avea majoritate în Camera Reprezentanților. Harta electorală 2018 le oferă republicanilor avantaj în menținerea majorității în Senat, comentează agenția de presă Bloomberg.

La ora locală 19:00 (ora României, 2:00) s-au închis urnele de vot, în statele americane Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia și o parte din Florida.

După ora locală 19:30 (ora României, 2:30) urmează să se închidă urnele în alte 18 state americane.

CBS News estimează, după închiderea urnelor, că democratul Richard Cordray îl va învinge republicanul Mark DeWine în cursa pentru funcția de Guvernator al statului Ohio.

O serie de senatorii democrați din mai multe state de pe Coasta de Est au obținut realegerea, conform unor estimări CBS. Printre cei realeși se numără Chris Murphy (Connecticut); Tom Carper (Delaware); Ben Cardin (Maryland); Elizabeth Warren (Massachusetts); Bob Casey (Pennsylvania); și Sheldon Whitehouse (Rhode Island).

Cursa pentru funcția de senator din partea Virginiei de Vest, dintre senatorul democrat Joe Manchin și contracandidatul său republican, Patrick Morrisey, pare să încline în favoarea primului, transmite CBS.
Președintele Donald Trump a participat la evenimente de campanie în sprijinul lui Morrisey.

Probleme tehnice, raportate în câteva secții de votare din Statele Unite

Autoritățile din Statele Unite au transmis că au fost raportate probleme tehnice în câteva secții de votare, dar momentan nu există probleme care să aibă un impact semnificativ sau care să împiedice cetățenii din a vota, relatează Reuters.

O coaliție de grupuri care monitorizează posibilele nereguli din timpul votului au transmis că au existat probleme tehnice în cel puțin 12 state marți, înainte de prânz.

La mai multe secții de votare au fost înregistrate cozi mari din cauza unei defecțiuni tehnice la sistemul de votare, motiv pentru care cetățenii au primit buletine de vot provizorii.

Scrutinul, considerat un test pentru Donald Trump

Aflat la jumătatea mandatului, președintele Donald Trump are, potrivit sondajelor, o popularitate de aproximativ 40%.

Liderul de la Casa Albă s-a implicat activ în campania electorală în speranța că Partidul Republican va putea menține majoritatea în Congresul SUA.

În scrutin vor fi desemnați 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților.

În plus, vor avea loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.

Conform proiecțiilor, Partidul Democrat are șanse reale de a obține majoritatea în Camera Reprezentanților, iar republicanii ar putea menține controlul asupra Senatului.

În ultima săptămână, președintele Donald Trump, un politician republican, a intensificat retorica antiimigrație, acuzând Partidul Democrat că vrea menținerea legislației flexibile pentru a permite accesul străinilor în mod ilegal în Statele Unite. Trump a efectuat vizite electorale în statele Florida, Montana, Georgia, Tennessee, Ohio, Indiana, Missouri și Virginia de Vest, pentru susținerea candidaților republicani. Aflat vineri seară la un eveniment electoral desfășurat în statul Virginia de Vest, Donald Trump a admis că există riscul ca republicanii să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanților. „Se poate întâmpla acest lucru. Avem o situație foarte bună în cursa pentru Senat. Dar, știți ceva? Eu, toată viața, știți ce am spus: nu îmi fac griji, găsesc eu o soluție”, a declarat Donald Trump.

foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase