Alegeri locale în Italia. Vot-test pentru premierul Renzi

Alegeri locale în Italia. Vot-test pentru premierul Renzi
Publicat: 19/06/2016, 09:22
Actualizat: 12/10/2016, 07:37

Primul tur a avut loc pe 5 iunie, iar Partidul Democrat (PD) al lui Renzi a încasat o lovitură destul de dură, nereușind să obțină numărul necesar de voturi din prima etapă. Cele mai mari patru orașe din Italia sunt printre alte 126 de orașe unde continuă cursa electorală între primii doi clasați, după ce niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de 50% din sufragii.

Polii de atenție vor fi Roma, Milano și fieful tradițional al PD, Torino, în vreme ce la urne sunt așteptați 8,6 milioane de oameni, sub o cincime din totalul electoratului. În capitala Italiei, locuitorii par hotărâți să renunțe la conducerea democraților pentru a o alege în lor pe Virginia Raggi, de la M5S. Aceasta a obținut 35,2% din voturi în primul tur, convingându-i pe italieni cu o campanie în care promite să lupte împotriva corupției și privilegiilor și trimițându-l pe candidatul lui Renzi pe locul al doilea.

Premierul a declarat însă că acest scrutin nu îi va afecta guvernul de coaliție stânga-dreapta, dar un rezultat prost îl va pune sub presiune în partidul său deja divizat înaintea referendumului din octombrie privitor la reforma constituțională, când se va decide viitorul său politic.

Cea mai semnificativă contestație politică pentru Renzi este la Milano, unde el l-a susținut pe Giuseppe Sala, „patronul” Expoziției Universale din 2015. Sala s-a plasat în primul tur abia cu un punct procentual înaintea rivalului de centru-dreapta Stefano Parisi.

Urnele se deschid la ora 7:00, ora Italiei, și se vor închide la 23:00, atunci când vor fi anunțate exit-poll-urile pentru principalele orașe. Primele rezultate parțiale obținute pe baza numărării voturilor vor fi făcute publice după aproximativ o oră și apoi la intervale de timp regulate de timp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase